Naslovna Društvo Nevreme u Negotinu prouzrokovalo velike štete

Nevreme u Negotinu prouzrokovalo velike štete

7281
0

Nevreme je sinoć i noćas prouzrokovalo velike probleme širom opštine Negotin. Velike količine padavina i grad naneli su štetu objektima, poljoprivrednim kulturama, putnoj infrastrukturi.

Jako nevreme pogodilo je Negotin. U večernjim satima i tokom noći palo je 46 litara vode po metru kvadratnom, u pojedinim krajevima i više, praćeni jakim gradom koji je prouzrokovao velike štete na vinogradima na Bukovu, ali i na ostalim poljoprivrednim kulturama.

Voda se sa brda slivala i u dvorište Manastira Bukovo prouzrokujući poplave u podrumskim prostorijama, a zbog velike količine padavina srušio se i bedem na jednom od potpornih zidova.

Materijalna šteta, koja je evidentno visoka, tek će podrobno biti procenjena, s obzirom da se iz dvorišta još uvek sklanjaju velike količine grada.

Kako saznajemo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Negotin značajne štete su pretrpeli vinogradi na tom potesu, ali je rod pod znakom pitanja i kod pojedinih kultura.

Okolne njive su i bukvalno pod „kraterima“ koje je voda, slivajući sa brda, pravila. Na putu su još uvek velike količine blata.

Naslage blata i izlomljenih grana i rastinja slile su se i u dvorište PSSS Negotin, zatrpavši ulaz i dobar deo prilaza ovoj ustanovi.

Ugrožen je i potes Čubre, njive na Bratujevcu, atar Jasenice gde su kiša i grad takođe ugrozile sav rad naših ratara. U ataru Dušanovca voda je na put nanela kamenje.

U Rajcu se, saznajemo u Situacionom centru za obaveštavanje, u Rajcu se zapušio kanal zbog čega je voda prodirala kroz dvorišta, poplavivši kuće i njive.  I u Aleksandrovcu su zatrpana dva propusta zbog čega je voda poplavila oranice i igralište u centru sela.

U selu Vratna se, takođe, izlila reka koja je poplavila okolna imanja, nanevši veću materijalnu štetu. Stradale su bašte i oranice, poplavljena su i prevozna sredstva parkirana u blizini, a voda je ugrozila i nekoliko nadstrešnica. Veliku materijalnu štetu pretrpeo je i obližnji ribnjak.

Poplavljen je i severni deo sela Mokranja, domaćinstva pored Sikolske reke koja se izlila i ugrozila dvadesetak porodičnih kuća kojima je voda prodrla u podrume, ali i u ekonomske objekte, garaže, plastenike, bašte i voćnjake.

Zbog nevremena je na elektromreži u opštini Negotin zabeleženo nekoliko manjih kvarova koji su sanirani u kratkom roku.