Naslovna Društvo NEVREME: Grad oštetio useve u selu Rečka, palo drvo na stadion u...

NEVREME: Grad oštetio useve u selu Rečka, palo drvo na stadion u Rajcu, timočka sela bez struje

4796
0

Jak vetar i obilne padavine koje su zahvatile deo teritorije opštine Negotin prouzrokovale su meštanima brojne probleme.

Foto: Rečka selo/Facebook

Rečku i okolinu pogodilo je nevreme praćeno gradom i jakim pljuskom. Grad veličine oraha intenzivno je čitavih 20 minuta padao na celom ovom području nanevši velike štete usevima. Kako saznajemo u razgovoru sa meštanima grad je oštetio useve na više stotina hektara površine.

Stradale su povrtarske kulture, ali i čitavi zasadi vinograda, kukuruz, pa čak i krovovi i plastenici, čija je folija, iako otporna na udare, popustila pod teretom leda iz gradonosnih oblaka. Meštani sumnjaju da protivgradna zaštita u njihovom rejonu uopšte nije dejstvovala, jer veruju da bi u protivnom štete bile daleko manje.

Kažu da će mnoga domaćinstva koja su se ove godine uzdala u bogat povrtarski rod, a naročito u lubenice i grožđe, zbog današnjeg nevremena, ostati i bez prinosa i bez prihoda.

Posledice nevremena; Foto: Rečka selo/Facebook

Zbog nevremena koje je pogodilo ovaj deo istočne Srbije Bukovče i Kobišnica su na više od sat vremena ostali bez električne energije zbog pucanja izolatora, a kvarovi su, saznajemo, u međuvremenu sanirani.

Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove u timočkim selima, koja su još uvek bez električne energije.

Jak vetar oborio je drvo topole i zaustavilo saobraćaj na putu Rogljevo – Braćevac kod fudbalskog igrališta u Rajcu.

Meštani ovog sela ističu da ove topole predstavljaju opasnost za sve koji tu prolaze čak i po lepom vremenu, a kamoli kad duva jači vetar. Oni dodaju da bi ovo drveće, od kojih su mnoga  trula, a pojedina i naslonjena na druga „zdrava“ stabla, trebalo poseći kako ne bi povredilo nekog ili uništilo nečiju imovinu.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u istočnoj Srbiji očekuju lokalni pljuskovi za grmljavinom, a na jugoistoku slabljenje intenziteta padavina.