Naslovna Ekonomija Nema opasnosti od aflatoksina u Borskom okrugu

Nema opasnosti od aflatoksina u Borskom okrugu

60
0

Analize uzoraka klipova kukuruza na području Borskog okruga pokazale su je nivo mikotoksina u uzorcima u dozvoljenim granicama.

fotografija: pixabay.com

Ekipe Poljoprivredne savetodavne stručne službe (PSSS) Negotin uzorkovale su klipove kukuruza svih grupa zrenja, od ranostasnih do kasnostasnih sorti.

Po mnogim parametrima ova godina je slična 2012, karakterističnoj po dugom sušnom periodu sa visokim dnevnim i noćnim temperaturama, pa smo pretpostavili da će i prisustvo mikotoksina u kukuruzu biti sličnih vrednosti koje smo imali te godine koju su karakterisale visoke koncentracije pogotovu aflatoksina. Uzorci su prosleđeni referentnoj laboratoriji u Novom Sadu, a rezultati analiza nam kazuju da je nivo mikotoksina u uzorcima u dozvoljenim granicama,  kaže Nenad Ilić, savetodavac za zaštitu bilja u PSSS Negotin.

Stručnjaci podsećaju da pojava gljivica koje sintetišu mikotoksine nije karakteristična samo za uslove u polju već da se one mogu javiti i u skladištu prilikom unosa robe sa većom vlažnošću zrna od predviđene.

Za kvalitetno čuvanje robe treba koristiti adekvatna skladišta, u kojima ne postoji rizik od kondenzacije vlage,dobro provetrena bez prisustva štetnih insekata i glodara čije aktivnosti mogu uticati na zagrevanje zrna i pogoršanje kvaliteta proizvoda, dodaje Ilić.