Naslovna Kultura Negotinu pet, Zaječaru 8,5 miliona na konkursu “Gradovi u fokusu”

Negotinu pet, Zaječaru 8,5 miliona na konkursu “Gradovi u fokusu”

367
0

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2021“ podržan je 41 projekat iz isto toliko gradova i opština, u ukupnom iznosu od 339,2  miliona dinara. Među podržanima i projekti iz opštine Negotin i grada Zaječara.

Foto: Igor Mitrović

Opštini Negotin na konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu” sa pet miliona dinara podržan je projekat “Da nas prati dobar glas 2”. Reč je o projektu koji podrazumeva zamenu stolarije na upravnoj zgradi Muzeja Krajine za koje je izdvojeno dva miliona dinara, ali i radove na investicionom održavanju toaleta u Domu kulture “Stevan Mokranjac” za koje je odobreno 2,4 miliona dinara, kao i za zamenu svetlarnika na južnom fasadnom zidu ove ustanove kulture za koje je predviđeno 600.000 dinara.

Ministarstvo je izdvojilo i 8,5 miliona dinara za projekat “MetamorfoZa”, koji se odnosi na sanaciju i adaptaciju Narodnog pozorišta Timočke Krajine + Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Ovo je, inače, šesti po redu konkurs “Gradovi u fokusu” koji, kako navode u Ministarstvu kulture i informisanja ima za cilj na uspostavljanje predvidive i konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Opština Negotin je na ovom konkursu podržana i prošle godine za projekat zamene poda na sceni Doma kulture, kao i 2018. kada je za ovu negotinsku ustanovu kulture nabavljen polukoncertni klavir marke “Boston”  iz čuvene porodice klavira “Steinway”.