Naslovna Društvo Negotinu četiri miliona dinara za zamenu individualnih ložišta

Negotinu četiri miliona dinara za zamenu individualnih ložišta

1111
0

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i opština Negotin, za zamenu individualnih ložišta.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je, u skladu sa ovogodišnjim konkursima, 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

Opština Negotin je jedna od 19 lokalnih samouprava kojoj su odobrena sredstva za realizaciju projekta smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora. Za ove namene Ministarstvo je lokalnoj samoupravi opredelilo četiri miliona dinara, dok je učešće opštine Negotin milion dinara. Ugovor je u ime opštine Negotin sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Mladen Bošković, pomoćnik predsednika opštine za ekonomska pitanja i finansije.

I prošle godine je resorno ministarstvo za ove namene lokalnoj samoupravi dodelilo sredstva u istoj visini, a tom prilikom je subvencije, dobilo osam domaćinstava iz Negotina, Miloševa, Trnjana i Štubika za nabavku ložnih uređaja na drvnu biomasu, kao što su pelet, sečka, briket.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„I ove godine ćemo, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovesti značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije. Posebno bih skrenula pažnju da ćemo velike projekte raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu. Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Sredstva za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. dobilo je 27 gradova i opština u Srbiji.

Među njima i opština Sokobanja kojoj će ministarstvo sa 16.207.737 dinara sufinansirati projekat geotermalne vode za grejanje školskih objekata i grad Zaječar kome je odobreno 12.062.800 dinara za rekonstrukciju kotlarnice OŠ “Đura Jakšić” i koncerziju energenta sa uglja na komprimovani prirodni gas.