Naslovna Krajinske vinjete Negotinskom umetniku Marku Stojanoviću nagrada na foto konkursu “Saramago kroz objektiv”

Negotinskom umetniku Marku Stojanoviću nagrada na foto konkursu “Saramago kroz objektiv”

406
0

U izložbenom paviljonu Univerziteta u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba  radova sa foto konkursa „Saramago kroz objektiv“ povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja portugalskog nobelovca na kojem je nagrađen i Negotinac Marko Stojanović.

Dodela nagrade Marku Stojanoviću; Fotografija: Vladimir Holodkov

Marko Stojanović, diplomirani grafički  dizajner, fotograf i vizuelni umetnik koji je do sada Ovaj mladi umetnik do sada je svoja dela izlagao ne samo u Negotinu i Beogradu, već i u Ljubljani, Skoplju, Singapuru, Londonu, Barseloni, Meksiku nagrađen je na foto konkursu “Saramago kroz objektiv”, zajedno sa još troje autora iz Bugarske, Republike Koreje i Ukrajine.

Prvo mesto osvojio je Ivajlo Jorgov (Bugarska) za prikaz dela “Slepilo”, drugo  Đung Ui Li (Republika Koreja) za prikaz dela “Jevanđelje po Isusu Hristu”, treće Lilia Kučer (Ukrajina) za prikaz knjige “Male uspomene”, dok je Marku Stojanoviću pripala nagrada za najbolji projekat iz Srbije.

 “Poenta je bila odabrati jedno delo iz Saramagovog opusa a ja sam odabrao “Jevanđelje po Isusu Hristu”, roman, koji sam čitao sa rukom na ustima, šokiran i oduševljen slobodom, koji mi je pomogao da se oslobodim autocenzure i straha. Prijavio sam svoj rad “19/01”, fotografije sa plivanja za časni krst, događaj koji pratim od 2019. Fotografišući istu procesiju iz različitih uglova tokom četiri godine, pokušavam da portretišem čitavo društvo, odnos crkve i države pred publikom koja je na ivici egzistencije, a tetovirane učesnike, pripadnike žandarmerije i paramilitarnih grupa, prikazujem u punom sjaju svog mesa”, kaže Marko Stojanović.

Detalj iz nagrađenog rada Marka Stojanovića

Radove prispele na konkurs ocenjivao je žiri koji čine stručnjaci u oblasti fotografije i poznavaoci Saramagovog dela: Ana Matoš – unuka Žozea Saramaga, umetnička direktorka Galerije Salgadeiras; Klaudio Garudo – fotograf, urednik i producent kulturnih događaja, David Pužado – fotograf i direktor festivala Belgrade Photo Month i Sofija Marinjo, lektorka Instituta Kamoiš i koordinatorka Centra za portugalski jezik u Novom Sadu.

“U pitanju je, svakako, serija fotografija. Od nekih je napravljen gif, trokanalna video projekcija, a neke su odštampane na peškirima za plažu”, navodi Marko, kojem su nagradu uručili ambasadorka Portugala, Viržinija Pina i direktor Beogradskog meseca fotografije, David Pužado.

Organizator ovog foto konkursa koji je okupio veliki broj autora iz celog sveta su Ambasada Portugala i Beogradski mesec fotografije. Cilj konkursa bio je da omogući povezivanje između knjiga Žozea Saramaga prevedenih na više od četrdeset jezika  i mašte njegovih čitalaca.