Naslovna Društvo Negotinskom profesoru Stefanu Nikoliću prvo mesto na Svetskom trofeju harmonike

Negotinskom profesoru Stefanu Nikoliću prvo mesto na Svetskom trofeju harmonike

2129
0

Stefan Nikolić, profesor harmonike i kamerne muzike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” iz Negotina pobednik je Svetskog trofeja harmonike, jednog od najvećih svetskih takmičenja.

Stefan Nikolić

Stefan je prvo mesto na Svetskom trofeju harmonike (Coupe Mondiale World Accordion Championships) osvojio u kategoriji klasične muzike, 18 godina i stariji, u konkurenciji od 29 takmičara iz celog sveta.

“Jednostavno, hteo sam da vidim gde mi je mesto. Od dolaska u Negotin na odsek harmonike Umetničke škole “Stevan Mokranjac” bavim se pedagoškim radom. Ponosan sam na svoje đake i njihove rezultate, ali sam hteo i sam da se vratim u onu formu koju sam imao tokom svog školovanja, na fakultetu i nakon toga. Bila je jedna veća pauza kada nisam svirao, pa mi je ovo bila prilika da prvo sebi pokažem koliko mogu”, kaže Stefan Nikolić.

Međunarodni žiri, sačinjen od najeminentnijih profesora i koncertnih izvođača Stefanovu interpretaciju programa ocenio je sa sa 26,06 poena.

Negotinski profesor, Leskovčanin po rođenju pobedio je takmičara iz Rusije, Jevgenija Ivanikova sa svega 0,3 poena, dok je trećeplasirani u kategoriji 18+ bio takmičar iz Češke, Martin Klimes sa 23,63 poena.

“Jako sam iznenađen jer nisam imao baš nikakva očekivanja od ovog takmičenja, čak sam i program odsvirao i snimio letos u školskoj sali, dok su baš bile velike vrućine, iz prve. Svetski trofej harmonike se svake godine organizuje u nekoj drugoj državi, ali je ove  zbog dobro poznatih okolnosti realizovan onlajn. U aprilu smo prošli nacionalnu selekciju, moja dva učenika Bojan Ducić i Filip Matić i ja, svako u svojoj kategoriji. Moram da kažem da sam preponosan i na njihove uspehe. Filip koji trenutno studira harmoniku u Nemačkoj je bio 15. u kategoriji 18+ dok je Bojan koji tek četiri godine svira harmoniku, osvojio deveto mesto u kategoriji do 16 godina”, dodaje Stefan.

Bojan Ducić i Filip Matić

Ovom diplomiranom muzičkom umetniku, masteru akordeonisti ovo nije bilo prvo učešće na Svetskom trofeju harmonike. U Samari, u Rusiji 2013. godine osvojio je peto mesto, što je, imajući u vidu konkurenciju iz celog sveta, i više nego sjajan rezultat.

“Ja sam se za ovo takmičenje odlučio za klasičnu muziku, iako postoje i varijete kategorije gde se svira animirana muzika. Opredelio sam se za kategoriju 18+  u kojoj se svira jedna etapa, slobodan program i rešio da sviram nekoliko kompozicija različitih epoha i kompozitora sa posebnim akcentom na ruske autore”, kaže Stefan.

Profesor harmonike u negotinskoj Umetničkoj školi ove godine je u najstarijoj uzrasnoj kategoriji takmičenja „Viva harmonika“ u Aleksincu osvojio prvo mesto, a na internacionalnom takmičenju “Accordion Star” šesto u veoma jakoj konkurenciji.

Uz prvo mesto na Svetskom trofeju 2021. završava sa uspesima koji su, veli, i među najvećima u dosadašnjoj karijeri, ali i sa planovima kako da usavrši i svoje i sviranje svojih đaka.

“Stiže nam podrška sa svih strana. Voleo bih da se zahvalim svom kolegi Aleksandru Popoviću iz Beograda sa kojim sam gotovo svakodnevno u kontaktu vezano za naš pedagoški rad i naše učenike, kao i profesorki Danijeli Rakić koja mi je pružila dragocenu podršku, počev od toga da treba da se prijavim za takmičenje. Njihova mi je podrška značila jer mi je ulila samopouzdanje i došla je u trenutku kada mi je zaista bila i potrebna.”

Stefan Nikolić sa Vesnom Garabantin na „Mokranjčevim danima“

Pred Stefanom su, svakako, novi izazovi. Trenutno ima tri grupe od po devet učenika u osnovnoj i srednjoj muzičkoj kojima predaje kamernu muziku i 10 učenika u svojoj klasi harmonike.

Uz uvežbavanja novog programa, Stefan sa svojim đacima radi i na tehnici sviranja, ali i na pripremama za školsku takmičarsku sezonu na svim nivoima. Istovremeno, vraća se u svoju izvođačku formu, pripremajući nove kompozicije za neka naredna takmičenja na kojima će i sam ponovo “stati na crtu”.

“Dobili smo poziv za učešće na narednom Svetskom trofeju koji će biti održan u Kini. Tamo se uvek takmičenja organizuju na najvišem nivou i bilo bi lepo kad bismo mogli da obezbedimo sredstva i odemo, jer sami ne možemo, s obzirom da troškovi prevazilaze naše mogućnosti. Svako takmičenje, svaki nastup mnogo znači i učenicima i naravno meni jer je to prilika i da se druže i čuju kako drugi sviraju i na kraju krajeva i prilika da i sami vide gde su i kakve su im dalje profesionalne mogućnosti”, kaže Stefan Nikolić.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.