Naslovna Kultura Negotinskom pevačkom društvu nagrada „Stevan Mokranjac“

Negotinskom pevačkom društvu nagrada „Stevan Mokranjac“

410
0

Dodelom nagrada završene su 29. Internacionalne horske svečanosti u Nišu. Nagrada „Stevan Mokranjac“ za najbolje izvođenje kompozicija rodonačelnika srpske muzike pripala Negotinskom pevačkom društvu i Horu mladih “Radojica Milosavljević Ica” Muzičke škole Niš.

Negotinsko pevačko društvo na Internacionalnim horskim svečanostima; Foto: Niški kulturni centar/Radule Perišić

Negotinsko pevačko društvo, ocenom stručnog žirija koji je pomno pratio programe 13 horova, učesnika takmičarskog dela programa Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu, osvojio je nagradu „Stevan Mokranjac“ za najbolje izvođenje dela kompozitora rođenog upravo u Negotinu, Stevana Stojanovića Mokranjca.

Negotinci su, odlukom žirija u sastavu: Tomas Kaplin, kompozitor iz Norveške, Jasenka Ostojić, dirigent i kompozitor iz Hrvatske, dr Tamara Adamov Petijević, dirigent iz Novog Sada, Darija Andovska, kompozitor iz Skoplja i dr Jelena Cvetković – Crvenica, dirigent iz Niša, nagradu “Stevan Mokranjac” dobili za najbolje izvođenje njegove Treće rukoveti.

Žiri je Horu mladih “Radojica Milosavljević Ica”  Muzičke škole Niš, pod upravom Mile Pužić nagradu “Stevan Mokranjac” dodelio za najbolje izvođenje njegove Pete rukoveti.

“Mislim da je ovo jedna od najlepših nagrada koju smo mi za ovaj grad mogli da dobijemo. Konkurencija je bila velika. Bilo je jako dobrih horova iz zemlje i inostranstva, tako da su nam utisci zaista sjajni. Dobili smo poziv da idemo na takmičenje horova u Herceg Novom u oktobru, ostvarili smo i saradnju sa dirigentima iz Norveške, Hrvatske, Makedonije. Jedno zaista lepo iskustvo. Čak su i horisti imali priliku da rade sa Tomasom Kaplinom. Vratili smo se puni utisaka”, kaže za NG Portal Danilo Perković, dirigent i osnivač Negotinskog pevačkog društva.

Danilo Perković; Foto: Niški kulturni centar/Radule Perišić

Negotinski hor svoj nastup je i posvetio Mokranjcu, a pored njegove Treće rukoveti izveo je i “Tebe Boga hvalim”, “Jesenske noći” Josipa Slavenskog i renesansnu “So ben mi ch’a bon tempo“ koju je komponovao Oracio Veki.

“Hteo sam da malo razbijem tu celu koncepciju, pošto nam je program baziran na srpskim kompozitorima. Izvodili smo dve Mokranjčeve kompozicije, Slavenskog, kod četvrte sam se dvoumio da li da ubacim nešto naše, ali sam se odlučio za lepršavu kompoziciju, madrigal renesansni, za koji žiri nije imao ništa da doda i kažu da je jako lepo izgledao. Gledao sam da ovim programom obuhvatim što više muzičkih stilova i da pokažem da imamo kvalitet da sve prikažemo na pravi način, sa horistima od 17, pa negde do 66 godina. Ja sam prezadovoljan i za mene je ovo veliko iskustvo. Stajati na bini festivala koji ima ovakvu tradiciju, za mene je značajno, a Niš izgleda posebno lepo u vreme festivala i prosto odiše horskim duhom”, kaže Danilo Perković.

Foto: Niški kulturni centar/Radule Perišić

Niški festival horova traje duže od pola veka, a održava se svake druge godine. Ove su, kao novinu, uveli nagrade koje nose ime slavnih i istaknutih muzičara.

Tako su uz nagradu „Stevan Mokranjac“ dodeljene i: “Radojica Milosavljević – Ica” za najbolje izveden program u celini, “Miodrag Veljković – Špaja” za najbolje izvođenje dela inspirisanog srpskom i svetskom folklornom tradicijom i “Darinka Matić – Marović” za najbolje izvođenje savremene muzike za hor.

Omladinski hor “Cantemus”iz Moldavije, koji je osvojio čak šest nagrada i  Kamerni zbor Akademije za glazbo iz Ljubljane dobitnici su nagrade za najbolje izveden program u celini.

Dodeljeno je ukupno 13 nagrada, među kojima i one za najboljeg solistu, najbolje izvođenje dela starog majstora, najbolje izvođenje svetovne, duhovne muzike, za najboljeg dirigenta, za inovativan pristup horskom pevanju, za izvođenje svetske premijere, za hor sa najperspektivnijim potencijalom, kao i pet povelja za uspešno učešće i doprinos izvođenju horske muzičke tradicije svojih zemalja.