Naslovna Kultura Negotinskom muzeju milion, a biblioteci 600.000 dinara za digitalizaciju kulturnog nasleđa

Negotinskom muzeju milion, a biblioteci 600.000 dinara za digitalizaciju kulturnog nasleđa

165
0

Muzej Krajine u Negotinu dobio je milion dinara, a Narodna biblioteka “Dositej Novaković”  600.000 dinara na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za digitalizaciju kulturnog nasleđa.

Projekti Muzeja Krajine i Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ podrazumevaju nabavku opreme za potrebe obavljanja procesa digitalizacije kulturnog nasleđa o čijoj se zaštiti i čuvanju brinu u ovim negotinskim ustanovama kulture.

“Projekat podrazumeva kupovinu skenera za skeniranje većih formata od A3, poput štampe, slikovnog štampanog materijala, plakata. Skener bi bio na raspolaganju nama u Muzeju Krajine, ali i Istorijskom arhivu Negotin i Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković”. Pre dve godine smo realizovali projekat umrežavanja naša tri objekta, upravne zgrade muzeja, Mokranjčeve kuće i Muzeja Hajduk Veljka, prošle godine smo nabavili i kompjutere sa pratećom opremom, a sada nabavljamo i skener neophodan za digitalizaciju kulturnog nasleđa”,  kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Nabavka ove opreme omogućila bi zaposlenima u negotinskom Muzeju, Arhivu i Narodnoj biblioteci ne samo osnovni rad na poslovima digitalizacije, već i podršku u radu sa građom i dostupnost kulturnog nasleđa široj javnosti. Građa koja bi se na ovaj način digitalizovala značajna je za očuvanje, zaštitu i prezentaciju bogatog kulturnog nasleđa koju ove ustanove baštine.

“Uz skener za knjige planirali smo i nabavku servera, kao i kompjuterske opreme za digitalizaciju monografskih i serijskih publikacija, prvenstveno zavičajnih”,  kaže Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

Inače, na konkurs Ministarstva kulture u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, koji je raspisan krajem prošle godine stigla su 214 projekta, a komisija se odlučila da podrži ukupno 79 projekata, među kojima i ova dva iz Negotina.