Naslovna Kultura Negotinskom muzeju i saradnicima 15,5 miliona dinara za kulturno nasleđe

Negotinskom muzeju i saradnicima 15,5 miliona dinara za kulturno nasleđe

194
0

Na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, vezanim za kulturno nasleđe, Muzeju Krajine u Negotinu za realizaciju četiri projekta odobreno je 13,5 miliona, a saradnicima ove ustanove, Balkanološkom i Arheološkom institutu još dva miliona dinara.

Istraživanja lokaliteta „Ćetaće“ u Radujevcu, 2021.

I ove godine na arheološkim lokalitetima u opštinama Negotin i Kladovo ekipe Muzeja Krajine sa saradnicima iz Arheološkog instituta i Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) radiće na arheološkim iskopavanjima i konzervatorsko-restauratorskim radovima.

Za ove namene Muzeju Krajine je za projekte u oblasti muzejskog nasleđa, nepokretnog kulturnog i arheološkog nasleđa, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 13,5 miliona dinara, a Arheološkom institutu i Balkanološkom institutu SANU još dva miliona za istraživanja arheoloških lokaliteta u Radujevcu i Brzoj Palanci.

Restauratorsko-konzervatorski radovi na „Vrelu“, 2020.

Najviše sredstava, 10 miliona dinara, odobreno je za projekat konzervatorsko – restauratorskih radova na lokalitetu “Vrelo” Šarkamen, na otkrivenim i arheološki istraženim arhitektonskim sadržajima. Reč je o severnoj kuli, broj 2, zapadne kapije. Ovaj projekat finansira se u okviru konkursa za nepokretno nasleđe.

U okviru arheološkog nasleđa sa po milion dinara finansiraće se zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu, kao i arheološka iskopavanja lokaliteta “Egeta”.

Gordan Janjić

Negotinski muzej nastoji da i u narednom periodu nastavi sa istraživanjima brojnih lokaliteta, ali i da im arheološke kampanje prate i restauratorsko – konzervatorski radovi.

“Još jednom su Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije iskazali razumevanje za arheologiju Muzeja Krajine u Negotinu. To je potvrda da naš trud, ali i vrednost arheološkog nasleđa na našoj teritoriji zavređuju punu pažnju. Kao što sam i ranije obećavao mi ćemo utvrđenja na Rimskom Limesu dovesti na nivo kojim ćemo se svi zajedno ponositi. “Egeta” u Brzoj Palanci, “Akves” u Prahovu i “Ćetaće” u Radujevcu će ovogodišnjim iskopavanjima otkriti još puno, verujem, novog. A rezidencijalno – memorijalni kompleks Vrelo-Šarkamen, rimskog cara Maksimina Daje kontinuiranim istraživanjem i konzervatorskim radovima, kao i Lidar snimcima dovodimo polako na nivo koji želimo. Za arheologiju Muzeja Krajine to je novi izazov, na koji smo kao i uvek spremni”, kaže Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Zaštitna istraživanja „Akvfesa“ u Prahovu, 2021.

Balkanološkom institutu SANU za arheološko iskopavanje lokaliteta Ćetaće u Radujevcu, nadomak ušća Timoka u Dunav, u sastavu Rimskog Limesa odobreno je 900.000 dinara, a za arheološka istraživanja “Vrela” Šarkamen Arheološkom institutu u Beogradu 1,1 milion dinara. Partner u oba ova projekta je i Muzej Krajine.

U oblasti muzejskog nasleđa za održavanje objekata negotinskog muzeja Ministarstvo kulture ovoj muzejskoj ustanovi odobrilo je 1,5 milion dinara.