Naslovna Kultura Negotinskom muzeju i saradnicima 10,3 miliona dinara za projekte kulturnog nasleđa u...

Negotinskom muzeju i saradnicima 10,3 miliona dinara za projekte kulturnog nasleđa u 2019.

318
0

Muzeju Krajine i saradnicima ove ustanove, Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Niša, beogradskom Arheološkom institutu i Srpskom arheološkom društvu, Ministarstvo kulture i informisanja na konkursima iz oblasti kulturnog nasleđa, odobrilo je osam projekata, vrednih ukupno 10.386.000 dinara.

Arheološko nalazište „Vrelo“ Šarkamen; Foto: Bane Barbatesković

Ministarstvo kulture podržalo je projekat arheoloških iskopavanja lokaliteta Egeta, negotinskom Muzeju Krajine sa 1,3 miliona dinara, a za izradu projekte dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove na lokalitetima „Glamija“ kod Rtkova i „Mora Vagei“ kod Mihajlovca u opštinama Kladovo i Negotin 750.000 dinara.

U oblasti arheološkog nasleđa sa 800.000 dinara finansiraće se arheološka istraživanja lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen. Nosilac ovog projekta je Arheološki institut iz Beograda, uz podršku Muzeja Krajine u Negotinu.

Sudeći po rešenju konkursa arheološkog nasleđa ove godine nastaviće se konzervatorsko-restauratorski radovi na „Vrelu“ i to u delu južne kule zapadne kapije, u drugom sektoru. Za ovaj obiman posao Ministarstvo kulture je izdvojilo 6 miliona dinara. Nosilac projekta, uz svesrdnu podršku negotinskog muzeja, je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Kada je o arheologiji reč, Muzej Krajine će participirati i u projektu Srpskog arheološkog društva „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa i unapređenje rada Srpskog arheološkog društva“ koji je podržan sa 300.000 dinara.

U oblasti nematerijalne kulturne baštine, Muzeju Krajine resorno ministarstvo je na konkursu dodelilo 600.000 dinara za istraživanje i očuvanje vinogradarske slave Svetog Trifuna, a u okviru konkursa u oblasti muzejskog nasleđa 205.000 dinara za muzejsku publikaciju „Priče za decu o Mokranjcu“.

Muzeju je nedavno odobren projekat iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa za izradu mreže koja će omogućiti kontinuiran proces digitalizacije. Taj projekat je vredan 431.000 dinara.