Naslovna Kultura Negotinskom muzeju 1,7 miliona dinara za projekte iz oblasti muzejskog nasleđa

Negotinskom muzeju 1,7 miliona dinara za projekte iz oblasti muzejskog nasleđa

218
0

Muzeju Кrajine u Negotinu odobrena su sredstva u iznosu od prteko 1,7 miliona dinara u oblasti muzejskog nasleđa za realizaciju četiri projekta.

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je na konkursu u oblasti muzejskog nasleđa četiri projekta Muzeja Krajine sa 1.741.600 dinara, kojim će biti sufinansirano štampanje sedam publikacija.

Za projekat štampanja reprint izdanja Muzeja Krajine resorno ministarstvo odobrilo je 525.000 dinara. Reč je o knjigama “U očima posetilaca – Muzej Krajine kroz istoriju nastanka, stalne postavke i knjigu utisaka” Sanje Radosavljević, kao i monografije „Sakralna topografija Negotinske Krajine“, koju je priredio prof. dr Nenad Makuljević.

Projekat “Hajduk Veljko Petrović i Stevan Stojanović Mokranjac”, podržan je sa 405.000 dinara. On podrazumeva publikovanje drugog izdanja knjige “Junak od sablje – Hajduk Veljko kao inspiracija umetnicima u Negotinu” Vesne (Stamenković) Nikolić, kao i njenu novu knjigu “Volim Mokranjca” namenjenu deci do pet godina starosti.

Nakon knjige o Mokranjcu za decu, Vesne Janjić, Muzej Krajine publikovaće i knjigu iste autorke “Priča za decu o Hajduk Veljku”. Ovaj projekat je Ministarstvo kulture podržalo sa 411.000 dinara.

Sa 400.600 dinara podržan je i projekat “130 godina štamparstva u Negotinu” koji, takođe, podrazumeva dve publikacije: “Negotinska štampa 1889 – 1945” i “Knjižarstvo i štamparstvo u Negotinu 1888-1945” čiji je autor Suzana Sirotović.