Naslovna Društvo Negotinskom horu devojaka Umetničke škole prva nagrada na Republičkom takmičenju horova

Negotinskom horu devojaka Umetničke škole prva nagrada na Republičkom takmičenju horova

351
0

Na 17. Republičkom takmičenju horova srednjih škola u Novom Sadu, devojački hor Umetničke škole iz Negotina pobedio je u kategoriji Muzičkih škola Srbije.

Nastup na 17. Republičkom takmičenju horova srednjih škola; foto: Devojački hor Umetničke škole „S. Mokranjac“

Najznačajnije takmičenje horova srednjih škola Srbije u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije okupio je po 17. put horove gimnazija, srednjih stručnih škola i muzičkih škola sa teritorije čitave zemlje.

Istočnu Srbiju na ovom prestižnom takmičenju u kategoriji muzičkih škola predstavljale su devojke Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz našeg grada. U toj kategoriji, pod dirigentskim vođstvom Ružice Rajković, negotinski hor odneo je prvu nagradu.

„Uvek mislim da može bolje. Naš nastup je bio zaista fantastičan, devojke su to odlično izdržale i izvele do kraja. Žiri je u ocenjivanju horova u našoj kategoriji bio izuzetno rigorozan i strog. Iskreno, očekivali smo i nadali smo se nagradi jer smo na takmičenje tako i krenule da možemo da napravimo dobar rezultat i da pobedimo, damo najbolje od sebe“, ne krije svoju radost najmlađa dirigentica sa ovog takmičenja, čije je umeće dobrog horovođe Umetničkoj školi donelo najveću nagradu.

Hor Umetničke škole iz Negotina se po prvi put takmičio u Novom Sadu i osvojio je prvu nagradu. Najmanji je hor na ovom takmičenju, čini ga samo  18 devojaka, ali je pokazao snagu i volju da pobedi.

„Pripreme traju od septembra. Znale smo šta nas čeka i mnogo smo vredno radile i spremale se. To su devojke od prve do četvrte godine.Takmičili smo se sa velikim horovima koji imaju i do 60 horista. Program koji smo predstavile bio je ozbiljan. Pored obavezne kompozicije iz epohe renesanse, program je bio raznovrstan, uz obaveznog Mokranjca koji je podrazumevan u našim  nastupima“, kaže Ružica Rajković.

Foto: Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

„Baš smo bile srećne nakon objave rezultata, ovo je velika nagrada. Mnogo smo se trudile. Radile smo od septembra svakodnevno. Očekivale smo da zaista budemo najbolje. Sama nagrada pokazuje da smo na veoma visokom nivou, ako se uporedimo sa ostalim horovima koji su jaki, imaju kapacitete, dosta rade, sposobni su“, kaže za NG Portal Anita Dobrić, maturantkinja kojoj je ovo poslednji nastup, jer su pred njom akademske studije.

Za uspešan nastup hora, ističe ona, potreban je timski rad.

„Želja i volja. Veoma je važan dobar dirigent koji ima veliki uticaj jer je vođa svega, da nas pokrene, da snagu, motiviše, a na horistima je da li će prihvatiti sve sugestije.“

Devojački hor Umetničke škole timski radi i sprema se ozbiljno za svaki nastup. Upornost im je donela ovu značajnu nagradu na novosadskom republičkom takmičenju, a do cilja, kaže Anita Dobrić i pažljivo odabran program.

 „U programu je je bila najteža kompozicija  Mironczarnia, Jakuba Neskea. Bio je to mač sa dve oštrice, to nas je proslavilo, a moglo je da bude i drugačije. Za tu kompoziciju smo se najviše trudile. Mokranjac je nama u genima i to je nešto što rado i sa lakoćom izvodimo.“