Naslovna Društvo Negotinskom Domu zdravlja resorno ministarstvo podržalo projekat namenjen deci

Negotinskom Domu zdravlja resorno ministarstvo podržalo projekat namenjen deci

457
0

U Beogradu su nedavno potpisani ugovori o finansiranju i realizaciji projekta usmerenih ka unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja u ukupnoj vrednosti od 2,3 miliona evra. Među njima je i negotinska zdravstvena ustanova.

Potpisivanje ugovora o finansiranju; Foto: Ministarstvo zdravlja

Projekat negotinskog Zdravstvenog centra koji se finansira u okviru drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, za koje sredstva obezbeđuju Ministarstvo zdravlja i Svetska banka, kao i projekti ukupno 83 doma zdravlja u Srbiji, pojedinačno će biti podržani do 3,5 miliona dinara, a ukupno će za njihovu realizaciju biti izdvojeno 270 miliona dinara.

Aktivnostima na projektu pod nazivom „Dobro zdravlje i pravilan govor podižu samopouzdanje naše dece“  biće obuhvaćena deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i njihovi roditelji, a realizovaće ih specijalisti-pedijatri, medicinske sestre, logoped i fizioterapeut.

„Obezbeđivanjem seta logopedskih sondi i SIT-a osavremenjuju se logopedski tretmani kod dece sa govorno jezičkim poremećajem. Očekuje se smanjenje broja dece sa artikulacionim poremećajima, kao i unapređenje znanja o neophodnosti rane dijagnostike i govorne rehabilitacije“, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović, specijalista interne medicine, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Brojne projekte aktivnosti usmerene su i na prepoznavanje gojaznosti i otklanjanje rizika za nastanak poremećaja zdravlja kod dece predškolskog i osnovno školskog uzrasta, sa ciljem da se kod dece za 20 do 25 odsto smanji gojaznost, da se smanji rizik za dijabetes tipa 2 i da deca usvoje stavove o važnosti zdrave ishrane, što je i preduslov za dobro zdravlje.

„Planira se kupovina digitalne vage sa visinomerom, kupovina aparata za merenje krvnog pritiska i aparata za merenje šećera u krvi, zajedno sa test-trakama za aparat“, navodi dr Paunović-Barbulović.

Dijagnostikovanje deformiteta stopala i kičmenog stuba i preduzimanje mera i postupaka za korekciju kod dece predškolskog i osnovno školskog uzrasta, takođe je jedna od projektnih aktivnosti koje će trajati 12 meseci, a počeće su ovog decembra.

„Sa tim u vezi nabaviće se elektronski podoskop, uradiće se opremanje prostora za korektivne vežbe zajedno sa pratećom opremom kao što su lopte, strunjače, bicikl-ergometar, balans-greda,balans-ploče, švedska klupa, švedske lestve. Bicikl-ergometar biće korišćen i radi uočavanja eventualnih EKG promena u naporu kod dece koja treniraju i bave se sportom. Cilj je, naravno, da se smanji broj poremećaja deformiteta stopala i kičmenog stuba, za 15 do 20 odsto i da se podigne svest o važnosti fizičke aktivnosti“, kaže naša sagovornica.

Negotinska zdravstvena ustanovaplanira i predavanja na teme poremećaja lokomotornog aparata kod dece, zdrave ishrana i gojaznosti.

Planirani su i sistematski pregledi kako kod dece u gradu i u svih 38 sela kojima će biti obuhvaćeno oko 1.800 mališana  predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, ali i njihovi roditelji.

„U toku sistematskih pregleda radiće se antropometrijska merenja (telesna težina, telesna visina, obim struka, obim kukova),određivaće se ITM-indeks telesne mase, kao parametar stepena gojaznosti, zatim radiće se procena izgleda tabanske strane stopala kao i dijagnostika govorno-jezičkih poremećaja.  Radiće se kontrolni pregledi kod dece u gradu i svim okolnim selima, sa istom vrstom pregleda koji su navedeni u sistematskim pregledima“, istakla je dr Paunović-Barbulović.

Sve projekte aktivnosti sprovodiće tim koga čine specijalisti – pedijatri dr Nadica Bogdanović i dr Olivera Dimić-Popović, zadužene za pregled dece i organizovanje predavanja, dipl. defektolog-surdolog-master logoped Nensi Mitrović-Stevanović, zadužena za dijagnostiku govorno-jezičkih poremećaja, logopedske tretmane dece predškolskog uzrasta, predavanja i radionice, specijalista neurolog Gordana Radmanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Jelena Ravanić za određivanje korektivnih vežbi, medicinski tehničar-fizioterapeut Ivan Tašković za izvođenje korektivnih vežbi.

U timu su i medicinska sestra Nevena Mladenović, dipl. ekonomista Danijela Sladojević, kao i dr Vidosava Paunović-Barbulović, specijalista interne medicine. Koordinator tima je dipl, pravnik Dragana Kojić.