Naslovna Društvo Negotinskom Domu zdravlja resorno ministarstvo podržalo projekat namenjen deci

Negotinskom Domu zdravlja resorno ministarstvo podržalo projekat namenjen deci

353
0

U Beogradu su nedavno potpisani ugovori o finansiranju i realizaciji projekta usmerenih ka unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja u ukupnoj vrednosti od 2,3 miliona evra. Među njima je i negotinska zdravstvena ustanova.

Potpisivanje ugovora o finansiranju; Foto: Ministarstvo zdravlja

Projekat negotinskog Zdravstvenog centra koji se finansira u okviru drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, za koje sredstva obezbeđuju Ministarstvo zdravlja i Svetska banka, kao i projekti ukupno 83 doma zdravlja u Srbiji, pojedinačno će biti podržani do 3,5 miliona dinara, a ukupno će za njihovu realizaciju biti izdvojeno 270 miliona dinara.

Aktivnostima na projektu pod nazivom „Dobro zdravlje i pravilan govor podižu samopouzdanje naše dece“  biće obuhvaćena deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i njihovi roditelji, a realizovaće ih specijalisti-pedijatri, medicinske sestre, logoped i fizioterapeut.

„Obezbeđivanjem seta logopedskih sondi i SIT-a osavremenjuju se logopedski tretmani kod dece sa govorno jezičkim poremećajem. Očekuje se smanjenje broja dece sa artikulacionim poremećajima, kao i unapređenje znanja o neophodnosti rane dijagnostike i govorne rehabilitacije“, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović, specijalista interne medicine, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Brojne projekte aktivnosti usmerene su i na prepoznavanje gojaznosti i otklanjanje rizika za nastanak poremećaja zdravlja kod dece predškolskog i osnovno školskog uzrasta, sa ciljem da se kod dece za 20 do 25 odsto smanji gojaznost, da se smanji rizik za dijabetes tipa 2 i da deca usvoje stavove o važnosti zdrave ishrane, što je i preduslov za dobro zdravlje.

„Planira se kupovina digitalne vage sa visinomerom, kupovina aparata za merenje krvnog pritiska i aparata za merenje šećera u krvi, zajedno sa test-trakama za aparat“, navodi dr Paunović-Barbulović.

Dijagnostikovanje deformiteta stopala i kičmenog stuba i preduzimanje mera i postupaka za korekciju kod dece predškolskog i osnovno školskog uzrasta, takođe je jedna od projektnih aktivnosti koje će trajati 12 meseci, a počeće su ovog decembra.

„Sa tim u vezi nabaviće se elektronski podoskop, uradiće se opremanje prostora za korektivne vežbe zajedno sa pratećom opremom kao što su lopte, strunjače, bicikl-ergometar, balans-greda,balans-ploče, švedska klupa, švedske lestve. Bicikl-ergometar biće korišćen i radi uočavanja eventualnih EKG promena u naporu kod dece koja treniraju i bave se sportom. Cilj je, naravno, da se smanji broj poremećaja deformiteta stopala i kičmenog stuba, za 15 do 20 odsto i da se podigne svest o važnosti fizičke aktivnosti“, kaže naša sagovornica.

Negotinska zdravstvena ustanovaplanira i predavanja na teme poremećaja lokomotornog aparata kod dece, zdrave ishrana i gojaznosti.

Planirani su i sistematski pregledi kako kod dece u gradu i u svih 38 sela kojima će biti obuhvaćeno oko 1.800 mališana  predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, ali i njihovi roditelji.

„U toku sistematskih pregleda radiće se antropometrijska merenja (telesna težina, telesna visina, obim struka, obim kukova),određivaće se ITM-indeks telesne mase, kao parametar stepena gojaznosti, zatim radiće se procena izgleda tabanske strane stopala kao i dijagnostika govorno-jezičkih poremećaja.  Radiće se kontrolni pregledi kod dece u gradu i svim okolnim selima, sa istom vrstom pregleda koji su navedeni u sistematskim pregledima“, istakla je dr Paunović-Barbulović.

Sve projekte aktivnosti sprovodiće tim koga čine specijalisti – pedijatri dr Nadica Bogdanović i dr Olivera Dimić-Popović, zadužene za pregled dece i organizovanje predavanja, dipl. defektolog-surdolog-master logoped Nensi Mitrović-Stevanović, zadužena za dijagnostiku govorno-jezičkih poremećaja, logopedske tretmane dece predškolskog uzrasta, predavanja i radionice, specijalista neurolog Gordana Radmanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Jelena Ravanić za određivanje korektivnih vežbi, medicinski tehničar-fizioterapeut Ivan Tašković za izvođenje korektivnih vežbi.

U timu su i medicinska sestra Nevena Mladenović, dipl. ekonomista Danijela Sladojević, kao i dr Vidosava Paunović-Barbulović, specijalista interne medicine. Koordinator tima je dipl, pravnik Dragana Kojić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.