Naslovna Društvo Negotinskoj “Pčelici” nova stolarija, vredna 11 miliona dinara

Negotinskoj “Pčelici” nova stolarija, vredna 11 miliona dinara

444
0

U Predškolskoj ustanovi “Pčelica”, zahvaljujući projektu unapređenja populacione politike u Borskom okrugu u toku su radovi na zameni stolarije, vredni 11,1 milion dinara.

Radove na rekonstrukciji i opremanju negotinskog dečjeg vrtića finansira kabinet Slavice Đukić-Dejanović, ministra bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku. Odobrena vrednost projekta je skoro 14 i po miliona dinara, s tim što 20 odsto sredstava ulaže lokalna samouprava.

Predškolska ustanova “Pčelica” u okviru ovog projekta za 11,1 milion dinara menja prozore i vrata na takozvanoj “novoj” zgradi vrtića, koji nisu menjani od izgradnje ove ustanove, skoro četiri decenije, dok je 1,4 miliona opredeljeno za kupovinu novog nameštaja, koji, takođe, godinama nije obnavljan.

“Radovi na zameni stolarije su nam veoma važni prvenstveno zbog energetske efikasnosti i boljeg grejanja, s obzirom da je stolarija bila stara iz vremena kada je sagrađen vrtić 1979. Od tog perioda se nije ulagalo u stolariju. Imali smo sreću da dobijemo ta sredstva. U okviru projekta dobijena su sredstva i za obnovu nameštaja u vrednosti od milion i po dinara što je za nas veliki iznos. Obnovili smo i stoličice, stočiće, ormariće i krevetiće”, kaže Radmila Madžarević, direktorka Predškolske ustanove “Pčelica”.

Ovaj projekat realizuje se ne samo u Negotinu, već i u Kladovu, Boru i Majdanpeku. Za njega je kabinet ministarke Slavice Đukić-Dejanović izdvojio 31,7 miliona dinara, a lokalne samouprave 7,9 miliona.

“Zbog kvalitetnog projekta uspeli smo da dobijemo najveća sredstva za  realizaciju projekta  ukupne vrednosti  14.488.870 dinara,  od kojih za stolariju 11.192.196. Lokalna samouprava učestvuje sa 20 procenata od navedene sume. Zahvaljujem se resornom ministarstvu i Vladi Republike Srbije što su prepoznali potrebu i značaj za finansiranje mere populacione politike o ovom delu Srbije. Ovakvim ulaganjem stvaraju se bolji uslovi za boravak najmlađih Negotinaca u ovoj ustanovi”, ističe Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

U okviru ovog projekta u opštini Negotin održan je i seminar “Žene i preduzetništvo”, a deo projekta se odnosi i na opremanje Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom “Duga”, za koje je opredeljeno 100.000 dinara.

“Obnovili smo nameštaj u udruženju, promenili malo veselim bojama sredinu, doprineli vedrini, ali najvažnija stavka koju smo u okviru projekta uradili je sređivanje ulaza kod toaleta i postavljanje držača u toaletu”, navodi Miroslava Zdravković, sekretar Udruženja “Duga”.

Inače, Negotinu, gradu Boru i opštinama Majdanpek i Kladovo odobrene su mere populacione politike koje se odnose na usklađivanje rada i roditeljstva, edukaciju iz oblasti populacione politike i aktiviranje lokalne samouprave.