Naslovna Ekonomija Negotinskim vatrogascima pune ruke posla: Stručnjaci upozoravaju na štetnost paljenja strništa

Negotinskim vatrogascima pune ruke posla: Stručnjaci upozoravaju na štetnost paljenja strništa

742
0

Samo prisebnost vozača i brza reakcija vatrogasaca  uspeli su da spreče i požar većih razmera i veliku materijalnu štetu.

Po dojavi da gori kombajn u negotinskom ataru kod Bratujevca vatrogasci su na lice mesta, pričaju meštani, došli i bukvalno za nekoliko minuta ugasivši vatru koja je, verovatno zbog neispravnosti, izbila na kombajnu u trenutku žetve suncokreta.

Brzina i blizina ovog mesta bili su presudni da do požara većih razmera, kao i materijalne štete na vozilu ne dođe. Kombajn je, inače, u privatnom vlasništvu i nije bio osiguran. Vatra je ugašena sa jednim kubikom vode uz pomoć dvojice pripadnika Vatrogasno spasilačkog odeljenja u Negotinu.

Negotinski vatrogasci, samo tokom jučerašnjeg dana, imali su pune ruke posla, budući da su krajinski ratari nastavili sa starom praksom paljenja biljnih ostataka.

Samo u ponedeljak izgorelo je 13 hektara oranica u ataru Radujevca, Negotina i Bukovča u kojem se zapalila i deponija.

“Paljenje strništa nije agrotehnička mera, a nanosi štetu zemljištu i karakteriše se kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Za prekršioce su predviđene novčane kazne u skladu sa zakonom, u slučaju nastanka veće materijalne štete, odgovornima mogu biti izrečene i zatvorske kazne. Vatra na njivama, po poljima, duž kanala i na drugim mestima može se proširiti i izazvati šumske požare. Stradaju i usevi na njivama pored onih na kojima su paljene strnjike i slama. Ovakve stvari se dešavaju uglavnom zbog nemara i nepažnje, a najvećim delom zbog neznanja. Pоdsеćаmо i dа је zаkоnоm zаbrаnjеnо pаlјеnjе kоrоvа, strnjištа, trstikе, trаvе i drugоg rаstinjа, kао i pаlјеnjе оtvоrеnе vаtrе u šumi i nа zеmlјištu u nеpоsrеdnој blizini šumе, nа udаlјеnоsti mаnjој оd 200 mеtаrа оd rubа šumе“, ističe Vladica Stefanović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Negotin.

Stručnjaci kažu da se paljenjem strništa nanose velike štete s dugotrajnim posledicama, jer se ovim uništava kompetna biljna masa na njivi, ali i kompetna mikroflora i mikrofauna na toj parceli i to do pet santimetara u dubinu.

„Samim tim se uništava ogromna količina biljne mase koja može da se upotrebi kao zelenišno đubrivo i ogroman broj mikroorganizama koji razlažu tu biomasu i koji prevode mineralne materije u oblike koji su pristupačni biljkama za ishranu. Pored navedenog dolazi i do smanjenja sadržaja humusa u zemljištu i do narušavanja strukture zemljišta, a okolina se zagađuje pepelom i dimom. Umesto da pale svoje njive naš savet proizvođačima je da ih zaoru. Za uništavanje izniklih korova na strnjištima dovoljno je da se uradi plitko zaoravanje strnjišta čime bi se suzbili iznikli korove i isprovocirali novi da niknu, a samim tim se čuva i vlaga u zemljištu. Novoiznikli korovi se mogu suzbiti  totalnim herbicidima. Ove mere omogućavaju blagovremenu pripremu njive za naredni usev“, ističe dipl.ing poljoprivrede Vladica Stefanović.