Naslovna Društvo Negotinskim harmonikašima dve prve nagrade na “Muzičkom proleću” u Smederevu

Negotinskim harmonikašima dve prve nagrade na “Muzičkom proleću” u Smederevu

499
0

Bojan Ducić, učenik petog razreda negotinske osnovne muzičke škole i srednjoškolac Filip Matić, obojica u klasi Stefana Nikolića, osvojili su na devetom Međunarodnom festivalu “Muzičko proleće” u Smederevu, prvu nagradu.

Deveti Međunarodni festival “Muzičko proleće”, u organizaciji Udruženja pedagoga akordeona Srbije – UPAS, okupio je više od 200 učesnika, solista na harmonici, žičanim, duvačkim instrumentima, klaviru, ali i kamernih sastava, orkestara i horova od najmlađih do studenskih kategorija.

Bojan Ducić, učenik petog razreda negotinske osnovne muzičke škole osvojio je u C kategoriji prvu nagradu sa 95 poena. Zanimljivo je da Bojan harmoniku svira tek godinu i po dana, da je za to vreme završio četiri razreda, te da se takmičio u kategoriji sa solistima koji harmoniku daleko duže sviraju od njega.

I Filip Matić, učenik druge godine srednje muzičke škole u Negotin na ovom takmičenju osvojio je prvu nagradu sa 92 poena.

“Bili su prisutni takmičari svih značajnijih centara harmonike Srbije i i Bosne i Hercegovine, od najmlađih do studentskih kategorija. Na poziv organizatora sam učestvovao u radu žirija kao najmlađi član i deo tročlane komisije svih kategorija harmonike, od baby do kategorije studenata. Ponosan sam na rezultate mojih učenika”, kaže Stefan Nikolić, profesor harmonike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”.

Pred negotinskom klasom harmonike je novi izazov, jer će Negotin već 30. maja ugostiti 50 takmičara iz Negotina, Kladova, Zaječara, Majdanpeka i Knjaževca, ali i učenike iz Vranja, Aleksinca i sa Kosova na Međuokružnom takmičenju.