Naslovna Kultura Negotinski „Vivak“ gostovao u Rumuniji

Negotinski „Vivak“ gostovao u Rumuniji

605
0

Dečji hor “Vivak 2015“, pod upravom Dragane Marinović Simonović i kamerni orkestar Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ priredio je koncert u „Taverni Sarbului“ u Bukureštu, koja je prošle godine proglašena za prvi brend Rumunije.

„Vivak“ ispred ipalate parlamenta u Bukureštu

„Vivak 2015“ predstavio se delima Stevana Mokranjca, ali i etno numerama, filmskom muzikom i brojnim kompozicijama, kao i kompozicijom „Ima jedna u Srbiji Krajina“, koju je na stihove Negotinca Krste Stankovića komponovao Ivan Ilić.

Domaćin horistima najmlađeg negotinskog hora bio je naš zemljak Dragan Caranović, vlasnik „Taverna Sarbuluj“, prvog brenda Rumunije.

Dečji hor “Vivak” ispred dvorca “Peleš” u Sinaji

On je za učenike iz Negotina organizovao posetu Muzeja umetnosti, Muzeja muzike “George Enescu”, ali i Narodnog, Vojnog muzeja, a horisti i članovi kamernog ansambla Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ bili su u prilici i da panoramski razgledaju Bukurešt i vide Trijumfalnu kapiju, Narodnu skupštinu, Dom naroda i mnoge druge znamenitosti.

Poseta Rumuniji zaokružena je i obilaskom dvorca „Peleš“ rumunskog kralja Karola prvog u zimskom turističkom centru Sinaja, kao i dvorca groga Drakule u Branu blizu Brašove i „Kuće strave“ gde su uživali u projekciji filma u 5D tehnologiji.

Hor „Vivak 2015“ na 40.Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, foto: Zdenka Tomić

Hor „Vivak“ je nedavno priredio koncert i u Beču, kao i na 40. Međunarodnom sajmu turizma, na štandu Donjeg Podunavlja, zajedničkoj promociji turističkih sadržaja opština Negotin, Majdanpek, Kladovo i Golubac i nekoliko javnih preduzeća.

Dečji hor „Vivak“  svoj nastup u Beogradu započeo je Mokranjčevom Šestom rukoveti, nezvaničnom himnom Negotina, nastavio numerama rodonačelnika srpske muzike, narodnim i vlaškim pesmama, numerama „Srpkinja“ i „Ovo je Srbija“. Upravo je u Beogradu premijerno izvedena kompozicija „Ima jedna u Srbiji Krajina“, na stihove Krste Stankovića, koja je oduševila i publiku u Bukureštu.

Poseta Hramu Svetom Savi, foto: Zdenka Tomić

Tom prilikom, u organizaciji Turističke organizacije Negotin i uz podršku lokalne samouprave, članovi hora „Vivak 2015“ obišli su Golubačku tvrđavu i Hram Svetog Save na Vračaru.