Naslovna Hronika Negotinski vatrogasci i pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava svakodnevno na terenu

Negotinski vatrogasci i pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava svakodnevno na terenu

1100
0

Uz pripadnike Vatrogasno spasilačkog odeljenja, Dobrovoljna vatrogasna društva Negotin, Popovica i Jabukovac poslednjih dana aktivno učestvuju u gašenju požara širom opštine Negotin.

Požar na Bukovu

Zahvaljujući angažovanju pripadnika Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Negotin, ali i meštana, bratstva Manastira Bukovo uspešno je u četvrtak lokalizovan požar na preko 30 hektara na Bukovu, koji je zahvatio površinu od crne tačke do Vančine česme.

Samo prisebnošću prisutnih sprečeno je da se vatra sa trave i makije proširi i na obližnje vikend naselje.

Na Bukovu gorelo preko 30 hektara niske trave i makije

Pripadnici Vatrogasno spasilačkog odeljenja samo za poslednje dve nedelje intervenisali su u tridesetak slučajeva, najviše na otvorenom prostoru i to širom opštine Negotin.

Gotovo sve požare karakteriše nemar i ljudski faktor jer zbog učestalog paljenja biljnih ostataka i vetra koji poslednjih dana duva vatra se vrlo brzo širi, a tek kad zahvati određenu površinu zovu se nadležni, nekad i suviše kasno da se vatrena linija drži pod kontrolom.

Na intervencijama su učestalo i članovi ovdašnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) kojih u opštini Negotin ima tri. Ovaj negotinski bio je angažovan na gašenju požara na Bukovu i nedavno u Slatini, gde su, pored nadležnih vatrogasnih odeljenja i jedinica HE „Đerdap dva“ učestvovali i pripadnici DVD iz Jabukovca. Nedavno osnovano DVD Popovica sa osam vatrogasaca pre par dana ugasili su požar na deponiji u Sikolu, naprtnjačama i metlaricama.

Požar u Slatini

Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije još jednom su  apelovali na građane da ne spalјuju nisko rastinje na otvorenim prostorima zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote i zdravlјe drugih lјudi i da nanese štetu životnoj sredini ili drugu materijalnu štetu.

U MUP-u podsećaju da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno spalјivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i spalјivanje bilјnih ostataka, te da su kazne predviđene za počinioca ovog prekršaja sod 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

Iako je Zakon po tom pitanju jasan, problem je što je teško utvrditi ko je odgovoran za požar zato što se on uočava ili prijavljuje nakon što se već proširio, pa kazne najčešće izostaju.