Naslovna Društvo Negotinski trubači zablistali na takmičenju “Davorin Jenko”

Negotinski trubači zablistali na takmičenju “Davorin Jenko”

689
0

Negotinka Anamarija Danilović, laureat je 18. Međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko“ u Beogradu. U istoj kategoriji Davidu Surdanoviću pripala je prva nagrada.

Ovo dvoje mladih, talentovanih i vrednih negotinskih umetnika, bogatu i uspešnu izvođačku godinu zaokružuju na najbolji način, nagradom na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”.

Anamarija je za izvedeni program od strane žirija nagrađena sa 98,63 i kao pobednik u E kategoriji, namenjenoj  rođenim 1991. godine i mlađim, ponela titulu laureata, dok je u istoj kategoriji  Davidu Surdanoviću sa samo jednim poenom manje (97,63) pripala prva nagrada.

“Jako sam zadovoljna i srećna, bilo je to moje najbolje javno izvođenje! Svi iz klase profesora Mladena Đorđevića smo dobro svirali i stvarno sam zahvalna i njemu i profesorki Radi Pećanac što rade sa mnom i posle završenih studija i što su uvek tu za svoje sadašnje i bivše studente. Ovo je, svakako, jedan od mojih najvećih uspeha na takmičenjima. Svirala sam u najstarijoj kategoriji, program je bio jako zahtevan, a u žiriju su bili trubači iz Beogradske filharmonije, tako da to nosi sa sobom još veću težinu. Radujem se što sam se predstavila na najbolji način i dobila pozitivne komentare sa njihove strane”, kaže Anamarija Danilović.

„Ovo je jedno od najjačih takmičenja za trubu u Srbiji. Ocenjivao nas je vrlo jak žiri koji nas je motivisao da damo svoj maksimum. U kategoriji sa nama je bio i naš kolega Matija Ranković koji je takođe osvojio prvu nagradu i bio sjajan! Svirali smo teške programe, svako od nas je, kako propozicije i nalažu, svirao tridesetak minuta.Velike zasluge idu našem profesoru trube Mladenu Đorđeviću i našem klavirskom saradniku profesorki Radi Pećanac”, kaže David Surdanović.

U proteklih 17 godina ova javna muzičko – pedagoška manifestacija privukla je pažnju domaće i strane muzičke javnosti profesionalnim, ali otvorenim i fleksibilnim stavom prema muzici, nastojeći da pomiri sukobe u tradicionalnom i modernom pristupu takmičenju među umetnicima svih uzrasta, školske spreme i interesovanja.

Kroz samo takmičenje do danas je prošlo više od 8.000 takmičara iz Srbije i inostranstva: Slovenije, Italije, Švajcarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Francuske, Ukrajine, Rusije, Bugarske, Slovačke, Mađarske, Crne Gore… Stručni žiri sastavljen je od vrsnih pedagoga i istaknutih muzičkih izvođača iz zemlje i inostranstva.