Naslovna Društvo Negotinski srednjoškolci boravili u Eparhiji niškoj

Negotinski srednjoškolci boravili u Eparhiji niškoj

584
0

Srednjoškolci koji pohađaju veronauku posetili su u nedelju Eparhiju nišku, hramove i manastire u Temskoj, Sukovu, Pirotu i i Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Nišu.

Foto: Ivan Karalić

Negotinski srednjoškolci, 179 učenika iz Negotinske gimnazije, Tehničke i Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina, zajedno sa svojim veroučiteljem Darkom Jokićem i sveštenicima protonamesnikom Marjanom Kerčuljem, arhijerejskim namesnikom negotinskim i jerejem Slavišom Vidovićem, parohom jaseničkim posetili su u nedelju Eparhiju nišku.

Učenici negotinskih srednjih škola obišli su Manastir Temska, posvećen Svetom Đorđu, iz 14. veka, kao i Manastir Sukovo iz 19. veka, koji je pod zaštitom države.

Foto: Ivan Karalić

U okviru ovog jednodnevnog izleta đaci koji izučavaju veronauku obišli su i Sabornu crkvu Rođenja Hristovog u Pirotu iz 1834. kao i Sabornu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Pirotu, građenu od 1868. do 1870. Ovo pokloničko putovanje završeno je obilaskom Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Nišu.

“Mi ovakva poklonička putovanja organizujemo evo već šest godina zaredom, na zadovoljstvo učenika koji se ovim izletima rado odazivaju i jedva čekaju ovakve ekskurzije. Ruta je bila predivna sa obilaskom manastira i crkava koji su simboli pravoslavlja i hrišćanske kulture i tradicije ali i stožeri umetnosti, verskog i nacionalnog identiteta”, kaže protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski i starešina Crkve Svete Trojice.