Naslovna Društvo Negotinski planinari organizovali akciju čišćenja komunalnog otpada na Mokranjskim stenama

Negotinski planinari organizovali akciju čišćenja komunalnog otpada na Mokranjskim stenama

1164
0

Planinarsko društvo “Deli Jovan” iz Negotina organizovalo je u subotu, 20. februara akciju čišćenja komunalnog otpada na Mokranjskim stenama.

Članovi PD „Deli Jovan“; Foto: Milorad Drča

Mokranjske stene, odnosno vodopad koji stvara Sikolska reka nedaleko od sela Mokranje na svom putu od podnožja planine Deli Jovan do ušća u Timok svojom atraktivnošću predstavlja prijatnu destinaciju za jednodnevni odlazak u prirodu.

Na ovom mestu u zavisnosti od dotoka reka se u dva mlaza naglo sliva niz stene visine 18 i 19 metara i u podnožju pravi manje jezero. Sama scena slivanja vode niz nekoliko kaskada je izuzetna i kod posetilaca izaziva divljenje.

Gore na vrhu voda je u steni napravila nekoliko kanala i bukvalno se može sa kamena na kamen preći na drugu obalu. Sa severne strane je okomita stena, dok se sa istoka prilazi vodopadu i predstavlja sliku za uživanje. Sa druge strane je odlomljena stena, i pored nje se prolazi do vodopada koji se može dodirnuti rukom.

Mokranjske stene; Foto: Milorad Drča

Vodopad je aktivan skoro cele godine, ali padavine u poslednjih par meseci doprinele  da  izgleda impozantno. Voda je toliko  čista i slobodno može da se pije, i sa velikim pravom možemo reći da je ovo suza istočne srbije, delo netaknute prirode.

Iz sela Mokranje postoji put ka vodopadu. Put je lepo obeležen i ne može se promašiti.

Nažalost, kako to danas biva u svesti našeg čoveka, ako ne znaš šta ćeš sa flašom, ti je u vodu baci, voda će je negde odneti.

I to je situacija na Mokranjskim stenama, turističkoj destinaciji koju bi svaki putnik namernik trebalo da vidi.  Otpad se gomila u uskim prolazima između kamenja, i dole u jezeru. Dva velika mlaza teraju otpad do obale i tu se taloži.

Planinari organizovali akciju čišćenja; Foto: Milorad Drča

Planinarsko društvo “Deli Jovan” dugi niz godina u svojim akcijama promoviše prirodne i kulturne vrednosti istočne Srbije i u svojim akcijama često obilazi vodopad, Mokranjske zapise i samo selo.

Nekoliko puta u prethodnim godinama planinari su organizovali akcije poput ove i skupljali komunalni otpad. Sada je ista situacija.

Planinari mladi, stari bez obzira što polako prska kiša zasukali su rukave i dali se u akciju čišćenja. Skupljeno je smeća za jednu punu traktorsku prikolicu.

Negotinski planinari redovno organizuju ovakve akcije; Foto: Milorad Drča

“Mi promovišemo prirodu, priroda nam vraća i ne smemo dozvoliti ovakve scene na ovom biseru naše opštine. Želimo da ovo bude mesto gde će ljudi dolaziti da provedu jedan dan, popodne da se dive vodopadu. Neka odavde odnesu lepe uspomene, fotografije, ali da ovo mesto ostave čisto. U situaciji smo da su nam putovanja ograničena, i moramo koristiti, ali i pormovisati naše turističke potencijala”, rekao je Boban Đorđević, predsednik Planinarskog društva “Deli Jovan”.

Žika Niculović, odbornik  iz Mokranja kaže za NG Portal da je selo u poslednje dve godine napravilo vidikovac, klupe za odmor, mesto gde će gosti spremati roštilj, parking.

„Želimo da gosti ovde dolaze, da uživaju u ovm spektaklu prirode. Mi smo tu uvek kad zatreba da pomognemo”, kazao je Niculović.

Prikupljeno 20 vreća smeća; Foto: Milorad Drča