Naslovna Društvo Negotinski Peti Timočki naučni tornado okupio oko 500 učenika

Negotinski Peti Timočki naučni tornado okupio oko 500 učenika

444
0

U subotu, 21. oktobra održan je Timočki naučni tornado u organizaciji Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Društva mladih istraživača iz Bora i tamošnjeg Tehničkog fakulteta.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” ugostila je u subotu oko 500 učenika iz Negotina, ali i osnovnih škola iz Dušanovca, Štubika i Prahova, kao i osnovnih škola iz Bora i Brestovca kod Bora na Timočkom naučnom tornadu.

Na festivalu nauke u Negotinu predstavljeni su brojne naučne aktivnosti, eksperimenti, ogledi i programi iz prirodnih i tehničkih nauka.

“Upravo je cilj ovakvih manifestacija da prikažemo nauku na jedan drugi način, ne samo kao znanje nego i kao ekspreriment, kao nešto zanimljivo i na taj način učenici postaju deo onog svakodnevnog života, gde je nauka na svakom mestu i na svakom koraku”, kaže Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Za razliku od aktivnosti svojstvenih subotom u školi, koja su po pravilu uvek vezana za takmičenja, Naučni tornado je , kaže Kojčinović, doveo u školu nasmejanu decu, koja su u svim aktivnostima rado učestvovala.

Zaljubljenicima u prirodne i tehničke nauke brojne zanimljive oglede prikazali su đaci svih škola učesnica Naučnog tornada. U dupke punim učionicama zainteresovani su mogli da saznaju nešto više iz biologije, matematike, fizike, tehnike i tehnologije, informatike…

Brojnim aktivnostima predstavile su se i Osnovne škole “Duško Radović” iz Bora i “Stanoje Miljković” iz borskog Brestovca, kao i članovi Društva mladih istraživača iz Bora.

“Karavan nauke je 2012. krenuo iz Bora i širio se istočnom Srbijom i sada zahvata Zaječar, Knjaževac i Negotin. Ideja je bila da se nauka deci približi na zanimljiv način i da deca kroz vrlo specifičan rad na praktični način predstavljajući naučne teorije kao vršnjački edukatori svojim drugovima približe nauke i probude im motivaciju za bavljenje naukom”, kaže Nataša Ranđelović, koordinator karavana nauke Timočki naučni tornado Društva mladih istraživača u Boru.

Timočki naučni tornado omogućio je i lokalnim institucijama da predstave svoje sadržaje za mlade, pa su tako u  Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” radionice o izradi i pisanju razglednica održali predstavnici Muzeja Krajine, a svoje aktivnosti su predstavile i Opštinska organizacija Crveni krst iz Negotina, kao i Narodna biblioteka “Dositej Novaković”.

Među posećenima bila je i radionica Policijske stanice Negotin, Policijske uprave u Boru koja je mladima predstavila zanimanje forezničara.

“Ovo je benefit i za nastavnike jer ovakav rad sa decom  približava nastavnika deci, razvija kreativnost, razvija saradnju među nastavnicima što ovde na festivalu u Negotinu može da se vidi, tako da se nadamo da ćemo uspeti da ćemo ovaj festival moći da širimo dalje istočnom Srbijom, a nadamo se i izvan granica Srbije da naša deca pokažu i drugim državama šta znaju”, dodaje Nataša Ranđelović.

Svoj program mentalne aritmetike predstavila je i Škola Malac Genijalac koja u Negotinu postoji tri godine. Negotinski Malac od ove godine ima i novi program, “Numikon” posvećen deci od četiri i pet godina.

Malac Genijalac je u Negotinu edukovao stotinak i više dece, kroz osnovni program, a od ovog septembra i kroz nadogradnju “Super um” namenjen učenicima Malca, ali i svima koji žele da unaprede znanje iz matematike i žele da brzo računaju, da brzo dođu do rezultata i brzo misle.

“Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac je škola koja kod dece unapređuje koncentraciju, pažnju, memoriju, razvija inteligenciju i naravno kod učenika razvija socijalne veštine. Najvažnije je da je ovo svakodnevni rad. Inteligencija, memorija, koncentracija i pažnja ne dolaze odjednom preko noći, već svakodnevno mora da se radi”, kaže Danijela Nikolić, učiteljica mentalne aritmetike.