Naslovna Kultura Negotinski pesnik Vlasta Mladenović publikovao knjigu “Drainac i druge pesme”

Negotinski pesnik Vlasta Mladenović publikovao knjigu “Drainac i druge pesme”

740
0

U izdanju “Kulturistoka” i “Presinga” iz štampe je nedavno izašla nova zbirka pesama negotinskog pesnika Vlaste Mladenovića “Drainac i druge pesme”.

Dobitnik Drainčeve nagrade za 2018. godinu, Vlasta Mladenović oglasio se novom knjigom posvećenom upravo pesniku sa kojim je, po sopstvenom priznanju, godinama u saglasju.

“Moj provereni i agilni, moderni izdavač “Presing”, u saizdavaštvu sa “Kulturistokom”, objavio je moju novu knjigu “Drainac i druge pesme”. U njoj su sabrane pesme koje je potvrdilo vreme, odnosno književni znalci, kritičari, čitaoci, jer su objavljene u relavantnim časopisima, listovima, kao i na društvenim mrežama, izgovorene na književnim manifestacijama”, kaže za NG portal, Vlasta Mladenović.

I nova knjiga negotinskog pesnika beleži njegov senzibilitet, duboko poštovanje rime, a kako je istakla Biljana Dojčinović, redovni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u recenziji ovog izdanja, “dovodi do neobičnih verbalnih i misaonih kombinacija”.

Mladenović, navodi ona, slično Draincu, “meša različite jezičke nivoe i osećanja, jer govori iz sebe gledajući oko sebe”.

“Moje pesme se temelje na klasičnim vrednostima naše i svetske književnosti, posebno na lirskoj osnovi jugoistočne Srbije, a ispevane u modernom aranžmanu. Taj spoj, tradicionalnog i savremenog, moj je po-etički put. Pesme su uglavnom u pesničkoj korespodenciji sa Radetom Draincem, koga ja izuzetno cenim, poštujem i razumem, zavičajno, naravno – jer poezija jugoistočne Srbije je vrhunska, a još uvek nedovoljno recepcijski sagledana, koji je pevao o svojoj „ljubljenoj Toplici“, ali je snagom svoga pesničkog izraza i tematikom bio istovremeno i kosmopolitski pesnik”, kaže o svojoj novoj knjizi Vlasta Mladenović.