Naslovna Kultura Negotinski muzej proslavio 85. godišnjicu postojanja

Negotinski muzej proslavio 85. godišnjicu postojanja

484
0

U galeriji Mokranjčeve rodne kuće Muzej Krajine obeležio je danas 85. godišnjicu postojanja i slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine

Na dan kada je 1934. godine osnovan kao Gradski muzej „Hajduk Veljko“, Muzej Krajine u Negotinu obeležio je 85. godišnjicu postojanja, bogatiji za još jedno iskustvo u čuvanju naše kulturne baštine.

„U Negotinu je 21. septembra 1933. godine organizovana izložba starih predmeta pod nazivom „Starine Krajine“, povodom stogodišnjice pripajanja ovih krajeva Kneževini Srbiji i tada je jedna grupa viđenijih Negotinaca došla na ideju da se osnuje muzej. Odobrenje za ovu ideju i potvrdu da se ustanova formira dao je 16. februara 1934. godine ban Moravske banovine, Jeremija Živanović, pa taj dan obeležavamo kao dan osnivanja Muzeja“, kaže Ivica Trailović, direktor Muzeja Krajine, jedne od prvih muzejskih ustanova u Srbiji.

Prva osnivačka skupština održana je 18. marta te 1934. godine i na njoj je za prvog upravnika izabran Stojan Mladenović, jedan od viđenijih Negotinaca. Upravo je zato, na 85. godišnjicu postojanja ove ustanove, o njenom prvom upravniku promovisan i nedavno publikovan katalog.

Danas, negotinski muzej ima preko 15.000 eksponata, a našu kulturnu i istorijsku baštinu čuva kroz svoje arheološko, etnološko, istorijsko, ali i odeljenje istorije umetnosti i odeljenje za dokumentaciju, kao i vodičku službu i biblioteku.

Obred rezanja slavskog kolača uveličao je Hor Crkve Sveta Trojica; Foto: Muzej Krajine

Obeležavanje 85. godišnjice postojanja započelo je rezanjem slavkog kolača uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog, protojereja-stavrofora u penziji Ranka Jovića i jereja Marjana Kerčulja i pojenje Hora Crkve Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko.

„Od pre pet godina, na dan osnivanja, Muzej obeležava i svoju slavu, a to je Sveti Simeon Bogoprimac i Sveta Ana koju Srpska pravoslavna crkva svetkuje na dan 16. februar, pa se, eto, okupljamo i tim povodom“, ističe Trajković.

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Nikola Plavšić, istoričar i Sanja Radosavljević, muzejski pedagog; Foto: Muzej Krajine

Godišnjica postojanja bila je prilika da se javnosti predstavi i Mini vodič Muzeja Krajine, kao i zbornik tekstova Nikole Plavšića, nekadašnjeg kustosa-istoričara, objavljenih u Časopisu za kulturu „Mokranjac“ u periodu od 2000. do 2017. godine.

„Negotin je grad tradicije, grad kulture u kome će ove godine biti obeleženo više značajnih godišnjica i jubileja, a jedna od njih, svakako je i 85. godišnjica postojanja naše ustanove“, istakao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.