Naslovna Kultura Događaji Negotinski muzej obeležio krsnu slavu i 86. godišnjicu postojanja

Negotinski muzej obeležio krsnu slavu i 86. godišnjicu postojanja

569
0

Muzej Krajine obeležio je danas 86. godišnjicu postojanja i krsnu slavu Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Muzej Krajine u Negotinu obeležio je 86. godišnjicu postojanja na dan kada je 1934. ban Moravske banovine Jeremija Živanović formirao Gradski muzej „Hajduk Veljko“.

Upravo je ovaj dan, 16. februar kada Srpska pravoslavna crkva svetkuje Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu i krsna slava ove ustanove kulture u Negotinu, pa su, tim povodom, uz učešće Hora Crkve Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko, sveštenici Crkvene opštine Negotin, jerej Marjan Kerčulj, prota negotinski i protojerej-stavrofor Ranko Jović, sveštenik u penziji prerezali slavski kolač i domaćinima zaželeli dobrog zdravlja i svako dobro.

„Muzej Krajine kao jedan od najstarijih muzeja, osnovan 1934. godine inicijativom samih građana Negotina, pre šest godina praktično je počeo da obeležava i svoju krsnu slavu koja se vremenski poklapa sa danom osnivanja. Već smo imali druge institucije kulture u Negotinu koje obeležavaju i Svetog Nikolu, koji je bio i krsna slava Mokranjčevih i Svetog Stefana, koji je dan rođenja Stevana Mokranjca, tako da smo u dogovoru sa sveštenstvom dogovorili se da obeležavamo Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu kao krsnu slavu jer je upravo na taj praznik ban Moravske banovine odobrio pravila funkcionisanja tadašnjeg Gradskog muzeja „Hajduk Veljko“ koji je kasnije promenio naziv u Muzej Krajine“, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Dragana Jaćimović, Vesna Janjić i Emila Petrović

U prepunoj galeriji Muzeja Hajduk Veljka, u zgradi Todorčetovog konaka, promovisan je i novi izdavački poduhvat ove institucije kulture, knjiga „Priča o Mokranjcu“, muzejskog vodiča Vesne Janjić.

„Knjiga jeste namenjena prevashodno deci, ali i odrasli mogu u nju da zavire i dobiju neke osnovne informacije o Stevanu Mokranjcu. Ideju sam dobila tokom dugogodišnjeg rada sa decom školskog i predškolskog uzrasta jer sam uočila nedostatke u interpretaciji vezano za ovo muzejsko nasleđe i onda sam priču počela polako da prilagođavam deci i uočila sam da je to za njih mnogo interesantnije i primamljivije“, ističe Vesna Janjić.

Knjigu prate i zanimljive ilustracije o životu i delu Stevana Mokranjca koje je izradila magistar slikarstva Dragana Jaćimović. Za prevod na engleski jezik bila je zadužena profesor Danijela Durkalić.

„Tekst je, pre svega, prilagođen deci, ali ne sadrži činjenice već je kroz jednu životnu priču opisan i život Mokranjca i njegov značaj. Pokušala sam ovom knjigom da deci približim Mokranjca i da za njegovo delo steknem simpatije kod dece, a i da samim tim proširim muzičku publiku, da kad budu pročitali knjigu i videli da je Mokranjac bio jedan običan čovek koji je uradio fantastične stvari dođu i da obiđu naš muzej“, ističe autorka „Priče o Mokranjcu“.

Knjigu su pored Vesne Janjić predstavile i antropolog-etnolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine, recenzent izdanja, kao i mr Dragana Jaćimović, a pored autorke kazivanjem tekstova iz knjige i učenice negotinskih osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Vuk Karadžić“: Anđelija Janjić, Petra Jovanović, Anja Dačić, Teodora Dimiresković, Teodora Stojić i Jana Stojanović.

Ovu knjigu je, inače, sa 205.000 dinara podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Bojan Milutinović i Ivica Trajković

Povodom 86. godišnjice postojanja ove ustanove Muzej Krajine uručio je i jubilarnu nagradu svom saradniku Bojanu Milutinoviću za 10 godina odanosti kolektivu i popularizaciju lokaliteta „Vrelo“ Šarkamen.