Naslovna Društvo Negotinski mladi šahisti na republičkom prvenstvu u Staroj Pazovi

Negotinski mladi šahisti na republičkom prvenstvu u Staroj Pazovi

1012
0

Na republičkom takmičenju učenika osnovnih škola u šahu, koje je ovog vikenda okupilo u Staroj Pazovi 698 takmičara iz cele zemlje, boje opštine Negotin i Borskog okruga branilo je devetoro mladih šahista.

Deo negotinske šahovske ekipe

Stara Pazova i Gimnazija “Branko Radičević” ovog vikenda bili su domaćini republičkog takmičenja učenika i učenica osnovnih škola u šahu za školsku 2021/2022. godinu.

Na pojedinačnom prvenstvu u muškoj konkurenciji učestvovalo je 366 takmičara, a u ženskoj 332. Među njima i devetoro iz opštine Negotin od trećeg do osmog razreda koji su nastupali u pojedinačnoj muškoj i ženskoj konkurenciji predstavljajući Borski okrug, od kojih pet u muškoj, a četiri u ženskoj konkurenciji iz osnovnih škola u Negotinu, Štubiku i Dušanovcu.

Naši  šahisti su u veoma jakoj konkurenciji ostvarili zapažene rezultate, a igralo se po švajcarskom sistemu u sedam kola.

Marko Stanković iz OŠ “Branko Radičević” zabeležio je četiri pobede u sedam kola u kategoriji učenika sedmog razreda zauzevši u ukupnom plasmanu visoko 19. mesto, a Dušan Zdravković, učenik petog razreda OŠ “Hajduk Veljko” iz Štubika sa 3,5 bodova za tri pobede i remi zauzeo je visoko 26. mesto u ukupnom plasmanu.

U ženskoj konkurenciji, u kategoriji učenica osmog razreda, Ružica Kerkez iz OŠ “Branko Radičević” je sa tri pobede zauzela visoko 26. mesto, a u muškoj konkurenciji, takođe u osmom razredu, Željko Pavlović iz OŠ “Pavle Ilić Veljko” iz Dušanovca je sa tri poena bio 36.

Lana Jovanović, učenica sedmog razreda OŠ “Branko Radičević” sa 2.5 poena takmičenje je završila na 36. mestu, Irina Paović, učenica šestog razreda, takođe iz ove škole, sa dva poena na 35. mestu, a Trifun Đorđević, učenik trećeg razreda OŠ “Branko Radičević” je sa dva poena bio 40.

Lea Pacić, učenica petog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” sa jednim poenom u ukupnom plasmanu je bila 43. a na republičkom takmičenju u kategoriji đaka sedmog razreda učestvovao je i Andrija Đurković iz OŠ “Branko Radičević”.

U Staroj Pazovi je održano i ekipno republičko prvenstvo učenika osnovnih škola koje je okupilo 51 šahovsku ekipu iz cele Srbije.

Ovogodišnje republičko takmičenje organizovali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Šahovski savez Srbije uz podršku opštine Stara Pazova.

Čestitke učenicima i njihovim mentorima Vladici Petkoviću, Darku Adamovu, Milošu Gagiću i Dejanu Dobriću.