Naslovna Društvo Negotinski maturanti zaigrali kadril na centralnom trgu

Negotinski maturanti zaigrali kadril na centralnom trgu

619
0

Oko 130 maturanata, učenika završnih razreda negotinskih srednjih škola, Gimnazije, Tehničke, Poljoprivredne i Umetničke škole, tačno u podne igralo je kadril na centralnom gradskom Trgu Stevana Mokranjca u okviru manifestacije “Maturski ples” u kojoj učestvuju maturanti iz cele Evrope.

I negotinski maturanti su, zajedno sa vršnjacima iz Evrope, obarali danas Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu.

Maturanti su plesali uz muziku Johana Štrausa „Slepi miš”, a u celoj Evropi  plesalo se uz istu koreografiju.

„Pripreme traju već mesec dana. Okupljali smo se u dvorištu Negotinske gimnazije, malo se družili, vežbali i sve u svemu bilo je baš lepo. Plesali smo kadril, koji se sastoji iz četiri numere. Svaka traje minut i po do dva. Tako smo i vežbali, numeru po numeru“, kaže Vladimir Lazić, profesor fizičke kulture.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine, a Negotin joj se prvi put pridružio 2007.

Poslednjih deset godina manifestacija se održava redovno.

Maturanti su već oborili Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu i to 2011. kada je kadril plesalo 33.202 plesača.

U tom obaranju rekorda, takođe su učestvovali i negotinski maturanti.

“Maturom se završava jedan period vaših života, postajete ljudi i svako će krenuti nekim svojim putem. Pred vama su nova iskušenja, koja vas očekuju u daljem školovanju, ali ja znam da ćete vi sve prepreke uspešno savladati i stići na cilj koji sami sebi zacrtate”, pozdravio je maturante Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Opremu plesača, naranžaste i crne majice, pištaljke i bele kišobrane finansirala je opština Negotin.

“Sva oprema i ostaje deci da pamte svoje školovanje, svoju maturu i ovaj ples”, istakao je Vladimir Lazić.

Po završetku Štrausovog kadrila, negotinski maturanti su na centralnom platou, na zadovoljstvo publike, zaigrali i kolo.