Naslovna Društvo Negotinski lekari proslavili Svete Vrače

Negotinski lekari proslavili Svete Vrače

1043
0

Negotinska zdravstvena ustanova obeležila je danas Svete Vrače, Kozmu i Damjana, zaštitnike svoje profesije.

Rezanjem slavskog kolača, u prisustvu sveštenika negotinske Crkvene opštine, jereja Marjana Kerčulja, jereja Marka Pajčina i protojereja-stavrofora Ranka Jovića, sveštenika u penziji, Sveti Vrači, Kozma i Damjan obeleženi su i u negotinskom Zdravstvenom centru.

Braća Kozma i Damjan smatraju se zaštitnicima lekarske profesije, a prema predanju, pomagali su i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Domaćin slave ispred Službe interne medicine bio je načelnik dr Zoran Puslojić, specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije, a kolačar će naredne godine biti Služba pulmologije Zdravstvenog centra u Negotinu sa dr Jasminom Jelenković, specijalistom pneumoftiziologom na čelu.

Proslavi slave Zdravstvenog centra Negotin, pored zaposlenih u negotinskoj zdravstvenoj ustanovi prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnici lokalne samouprave, preduzeća, kompanija, ali i gosti iz javnog i kulturnog života opštine Negotin.