Naslovna Kultura Negotinski Hor “Wallachia” nastupio na Lepenskom Viru

Negotinski Hor “Wallachia” nastupio na Lepenskom Viru

924
0

Negotinski Hor “Wallachia” nakon uspešnih nastupa u istočnoj Srbiji, Italiji i Rumuniji predstavio se i publici koncertom na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir.

Hor „Wallachia“ na Lepenskom Viru; Foto: Joca Mihajlović

Upravljač turističkog prostora Lepenski vir ovog leta organizovao je seriju koncerata na jednom od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih nalazišta i sedištu jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije – kulture Lepenskog Vira.

Deo tih programa koji je otpočeo početkom avgusta koncertom za flautu i violončelo Ljubiše Jovanovića i Sandre Belić učestvovao je i negotinski Hor “Wallachia” , pod upravom Dragane Marinović Simonović.

Ovaj hor, prvi i jedinstveni horski ansambl vlaške nacionalne zajednice u Srbiji, koji radi na modernizaciji savremenog stvaralaštva vlaške muzike kroz horsko izvođenje, predstavio se svojim standardnim repertoarom, interpretirajući i vlaške i srpske kompozicije u modernim aranžmanima, na zadovoljstvo publike na ovom drevnom lokalitetu.

Foto: Joca Mihajlović

“Wallachia” koja deluje pri Gradskom horskom ansamblu „Mokranjac“ ove godine je sa uspehom realizovala projekat „Implementacija vlaške horske pesme – modernizacija savremenog stvaralaštva vlaške muzike kroz horsko izvođenje, sinteza jezika i muzike” koji je imao za cilj da  obuhvati pripadnike vlaške nacionalne manjine i srpske zajednice u zemlji matici i dijaspori.

Hor je imao zapažene nastupe na Festivalu “Gergina”, na Majskim svečanostima i na godišnjem koncertu КUD „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, Etno festivalu u Kladovu, „Кapetan Mišinim danima“ u Donjem Milanovcu  i sada i na Letnjem intermecu četvrtkom na Lepenskom Viru, ali i na “Danima Nikole Tesle” u Vićenci u Italiji, na “Vidovdanskim danima” u Temišvaru u Rumuniji, a očekuje ih u septembru i nastup na manifestacijama “Krajinska berba”  i “Mokranjčevi dani”.

“Projekat koji realizujemo treću godinu zaredom, a koji sufinansira Ministarstvo kulture neguje kulturne i jezičke osobenosti nacionalnih manjina i podstiče na međukulturni dijalog, koji unapređuje uzajamno poštovanje, razumevanje i saradnju među svim ljudima koji žive na jednoj teritoriji, bez obzira na etnički, kulturni, jezički ili verski identitet. Projekat doprinosi i jačanju kapaciteta subjekata u kulturi kroz unapređenje i modernizaciju rada, doprinos profesionalizaciji manjinske kulture, mobilnost, saradnja sa stručnim ustanovama i pojedincima, kroz umrežavanje institucija i udruženja i posticanje primene novih tehnologija u kulturi”, kaže Dragana Marinović Simonović, presednik UO Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“ i umetnički rukovodilac  hora „Wallachia“.