Naslovna Kultura Negotinski hor „Wallachia“ na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu u Turn Severinu

Negotinski hor „Wallachia“ na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu u Turn Severinu

1004
0

Hor „Wallachia“ iz Negotina boravio je nedavno u Turn Severinu u okviru završnice projekta „Internacionalizacija i digitalizacija kulturno-umetničkog stvaralaštva kroz negovanje muzičke tradicije Stevana Stojanovića Mokranjca i istočne Srbije“.

Foto: Hor „Wallachia“

Hor „Wallachia“, pod upravom Dragane Marinović-Simonović uveličala je tradicionalni Novogodišnji koncert – koledana u Turn Severinu u Rumuniji predstavivši se u svečanoj sali Palate kulture „Teodor Costescu“ svojim prepoznatljivim repertoarom vlaških pesama, koje su do sada uspešno prezentovali i u Negotinu, Temišvaru, Vidinu i Beču.

Publika u Turn Severinu pozdravila je ovacijama članove Hora „Wallachia“, koji je nastupio uz klavirsku saradnju Marka Miljkovića, profesora Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, sa frulašima Vojom Bađikićem i Milanom Nikolićem, perkusionistom Milanom Markovićem i naratorom- zdravičarem Danielom Pejčić. Zauzvrat, ovaj negotinski hor je na bis ljubiteljima horskog stvaralaštva u Turn Severinu interpretirao tradicionalnu rumunsku pesmu „Knta kuku“.

„Gostovanje je realizovano u saradnji sa Umetničkom školom „Ioan Stefan Paulian“ zahvaljujući direktoru Emilianu – Lorri Stanciu. Naše udruženje ima dugu saradnju sa ovom institucijom započetu još 2017. godine i od tada se bavi razmenom kulturnih sadržaja sa rumunskim horom „Vox Dunaris“ kada smo održali zajednički koncert na manifestaciji „Dani Turn Severina“, a potom je njihov hor bio učesnik 53. „Mokranjčevih dana“, Svetskog dana horskog pevanja, Majskih svečanosti u našem gradu“, ističe Dragana Marinović – Simonović, predsednik UO Gradskog hora „Mokranjac“ i umetnički rukovodilac Hora “Wallachia”.

Foto: Hor „Wallachia“

Gostovanje Hora „Wallachia“ upriličeno je u okviru završnice projekta „Internacionalizacija i digitalizacija kulturno-umetničkog stvaralaštva kroz negovanje muzičke tradicije Stevana Stojanovića Mokranjca i istočne Srbije“.

Na ovom projektu modernog stvaralaštva i raspisivanja aražmana vlaških tradicionalnih pesama radili su, inače, profesori Umetničke škole „Stevan Mokranjac“: Ružica Rajković, Danilo Perković i Dragana Marinović-Simonović. Realizator programa je Krsta Stanković Njenjulović, a klavirska saradnja Marko Miljković i Aleksandar Mitić.

„Želeli smo da pokažemo kako se od zaborava čuva i unapređuje tradicionalno horsko pevanje, a kroz ovaj projekat i da predstavimo, između ostalog i u Turn Severinu muzičku tradiciju istočne Srbije kroz moderno stvaralaštvo vlaških pesama“, dodaje Dragana Marinović – Simonović.

Hor „Wallachia“ je ovom prilikom u Turn Severinu imao priliku da se u Regionalnom muzeju „Gvozdena vrata“ upozna sa sa najznačajnijim istorijskim i kulturnim znamenitostima ovog kraja.

Foto: Hor „Wallachia“