Naslovna Društvo Negotinski gimnazijalci uspešno hodali „U njihovim patikama“

Negotinski gimnazijalci uspešno hodali „U njihovim patikama“

945
0

Tim Negotinske gimnazije sa uspehom realizovao radionice u okviru projekta „U njihovim patikama“ u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija  za izbeglice (UNHCR).

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice i Ministarstvo prosvete započeli su raelizaciju radionica  „U njihovim patikama“ za učenike iz 13 škola u Srbiji u aprilu, a projekat je uspešno realizovalo devet škola u proteklih devet meseci. Sam naziv podrazumeva da su učenici bili u prilici da se nađu u ulogama svojih vršnjaka izbeglica noseći sa sobom probleme odrastanja, u njihovim patikama.

„Cilj i jeste bio stvoriti empatiju kod mlađe populacije kako bi saosećali sa izbeglicama i prihvatili sve probleme kroz koje prolaze, a pre toga su se dobro informisali, što je naravno bio naš zadatak. Mi smo imali radionicu u Beogradu, na samom početku, vođenu od strane predstavnika UNHCRa i Anđelke Petrović, profesorke iz Matematičke gimnazije, koja i jeste bila domaćin, sa zadatkom da osmislimo neke aktivnosti koje ćemo sprovoditi devet meseci. Naša škola je osmislila niz aktivnosti pa smo,  između ostalog, obeležili smo Dan izeglica, napravili sajt, Instagram stranicu na kojoj smo stavljali priče o izbeglicama kako bi se širila svest mladih, imali debatu na temu izbeglica“, kaže Danijela Rančić, profestorka srpkog jezika koordinatorka tima Negotinske gimnazije.

Sem ovih aktivnosti, ističe ona, učenici koordinatori su bili u prilici da prisustvuju uglednim časovima, a jedan od njih pripremila je profesorka Mirjana Jevrić gde su đaci imali različite zadatke kroz tri forme: film prezentaciju i anketu.

Negotinsku gimnaziju su ovom projektu predstavljale dve učenice, koordinatorke projekta, Milica Jevremović i Anja Pavlović, sada već student Vazduhoplovne akademije. One su u proteklim mesecima bile edukatorke svojim vršnjacima, uvele ih u temu i upoznale sa problemima sa kojima se raseljena lica suočavaju.

„Mladi ljudi, ako im se da nešto, oni su odličan materijal za rad. Kada smo počeli da pričamo o tome, možda i nisu imali neko predznanje ali neverovatno brzo uče. Brzo su se uključili i dali neke svoje ideje šta bi radili, na koji način. Mislim da je njima potrebno dati više slobode i pustiti ih da misle i da bi to bio dobar koncept današnjeg obrazovanja“, ističe koordinatorka negotisnkog tima Danijela Rančić.

Iako je projekat zvanično završen dodelom diploma, tokom proteklog vikenda, on će imati svoj dalji život.

„Naši sledeći koraci su promocija Instagram profila, promocija sajta uz pomoć vas medija, saradnja sa obrazovnim ustanovama u Negotinu sa ciljem podizanja svesti o problemu i potrebama prinudno raseljenih lica. Konkurs će u organizaciji UNHCR-a i Ministarstva prosvete biti raspisan i naredne godine, sa verovatno drugačijom temom ali preko Školskih uprava“, ističe Danijela Rančić koja se u projektu „U njihovim patikama“ našla u ulozi koordinatora i za nju je, kako i sama kaže to bio izazov.

„Meni je zaista bilo fascinanto i neverovatno gledati učenike, konkretno naše dve učenice, Milicu i Anju, koliko su se one snašle, napredovale. Prosto ih gledate kako rastu i uživate u njihovom sazrevanju. U odnosu na ostale gradove mi imamo tu sreću da nemamo iste probleme kao i drugi gradovi, nemamo ni iste mogućnosti kao veće škole, ali saradnici iz UNHCRa su bili zadovoljni našim radom i prezentacijama“, sa zadovoljstvom kaže Danijela Rančić, koordinator u projektu „U njihovim patikama“, Negotinske gimnazije.