Naslovna Društvo Negotinski gimnazijalci putovali svetom za 45 minuta

Negotinski gimnazijalci putovali svetom za 45 minuta [Foto]

1168
0

Negotinski gimnazijalci organizovali su putovanje kroz 12 zemalja sveta, podsećajući nas na važnost multikulturalnosti, poštovanje različitosti i uvažavanje običaja i načina života svih naroda.

Negotinska gimnazija je u četvrtak 16. maja mirisala, izgledala i zvučala drugačije. Učenici svih 12 odeljenja bili su domaćini posetiocima koji su, zahvaljujući ideji đačkog parlamenta, putovali kroz 12 zemalja upoznajući kulturu, običaje, nošnju, muziku, istoriju, znamenite ličnosti i hranu.

Mešali su se mirisi karija, soja sosa, bibera, tulumbi, kobasica, proje, gibanice i sarmi u vinovom listu. Bio je ovo jedan od najlepših časova istorije koji je ekipa NG Portala bila sa gimnazijalcima, putujući kroz vreme. Evo šta smo sve naučili.

“Brazil ima bogatu kulturu, istoriju, prelepe ljude. Odlični su u fudbalu, izuzetno energični i veseli ljudi. Dajte mi jedan razlog zašto ne ići u Brazil.” (Luka Mirović)

“Upoznali smo Rumuniju po njihovim rečima, grbu, granicama. Prepoznaćete naše susede i po njihovoj muzici, ali i tradicionalnom specijalitetu, papanasi.” (Damir Bogojević)

“Turska je jedna veoma zanimljiva zemlja koja se prostire na dva kontineta. Danas je upoznajemo kroz hranu. Tu su: baklave, tulumbe, sarme u vinovoj lozi, ratluk, mantije sa mesom i sirom, čaj, kafa. Turska je bila zaista inspirativna da je istražujemo zbog hrane a tu istu hranu mi u Srbiji jedemo svakodnevno.” (Ema Avramović)

“Italiju smo prikazali kroz projekat i nije je bilo teško predstaviti je jer nam je to bila maturska ekskurzija. Sve što smo tamo kupili je danas na štandu. Spremili smo karakterističnu hranu, špageti, lazanje, picu, tiramisu, bruskete. Ideja je izuteno zanimljiva da danas predstavimo različitosti naroda i hvala nastavnicima koji su prihvatili predlog učeničkog paralmenta.”(Nina Ergarac)

“Prva asocijacija na Nemačku je njihova tradicionalna kobasica. Na stolu su danas krofne, bakin kolač, pita sa jabukama, štrudla sa jabukama, kuglof. Hranu smo spremali svi iz odeljenja. Nije bilo teško predstaviti ovu evropsku zemlju. Istraživali smo njihovu kulturu ali i šta oni vole da jedu.” (Katarina Bordejević).

“Grčki štand su predstavile boginje i mi smo za posetioce spremile specijalitete sa cacikijem jer je to poznata salata, jelo koje se priprema od jogurta, luka i krastavca. Tu je omiljeno jelo Srba giros i kolačići koje smo ukrasile zastavom Grčke. Ovo je poznata zemlja naročito nama i nije je bilo teško predstaviti je.” (Petra Mihailović)

“Mađarska je poznata po gulašu, nošnji i igri. Nije bilo teško predstaviti je danas na štandu uz pomoć celog odeljenja i profesora. Zanimljivo je bilo kuvati pa smo spremili: žerbo kocke, lagos slani i lut labo kocke. Naši drugovi su obučeni u njihovu tradicionalnu nošnju.” (Dunja Madžarević)

“Nije bilo teško napraviti štand Japana. Ima dosta učenika koji prate njihovu kulturu i filmove tako da smo dočarali život u Japanu. Od hrane smo doneli tamplins, slično je knedlama, soja sos, suši, kuglice sa pirinčem, voće prekriveno čokoladom, sendviče i kolače. Japanci su mnogo drugačiji od nas i bilo je lepo upoznati ih.” (Sofija Vidanović)

“Srpski štand je u znaku gibanice, proje, kiselog kupusa, pogače i slavske sveće. Tu je meze, koziji sir, slatko od smokvi, tri jabuke i ruzmarin za kićenje svatova i naravno prazna flaša rakije. Srbiju smo predstavili kroz istorijska dešavanja, ali i ličnosti koje su obeležile sportski život i neizbežan Novak Đoković.” (Kristina Gavrilović)

“Velika i zanimljiva zemlja nama daleka Meksiko. Bilo nam je jako inspirativno da istražujemo jer ova zemlja ima bogatu kulturu.Teško je bilo pripremiti hranu. Za ovaj čokoladni mus inspiracija je bila kakao, tu je i burito, tortilje, avokada od koga se pravi gvatamole. Predstavili smo dnevni grad Maja, jedan od sedam svetskih čuda, slikarku Fridu Kalo. Svašta smo naučili dok smo ovaj projekat spremali.” (Andrijana Marić)

“Indija je zemlja o kojoj najmanje znamo. Danas smo se potrudili da izgledamo kao Indijke sa tom crvenom tačkom na čelu i da nam garderoba bude primerena. Želeli smo da je predstavmo i kroz hranu, pa smo spremili neka njihova tradicionalna jela: ladu, nan, bađ, masaji, samasu. Za posetioce smo pripremili i kviz kako bi učenici što bolje upoznali ovu zemlju, recimo njihovu religiju, vladare, istoriju. Odlučili smo da napišemo neke reči na indijskom tako da je bilo i lepo i komplikovano. Upoznali smo novu kulturu. Ovaj dan ćemo dugo pamtiti, a profesori su kao i mi oduševljeni ovim projektom čini mi se više nego mi.” (Bojana Danković)

“O Egiptu smo naučili dosta, skoro smo na časovima istorije učili baš te lekcije tako da nam je profesor istorije pomogao pričama o Kleopatri i vladarima. Istraživali smo hranu jer je jako teško napraviti njihovu hranu, vrlo je egzotična. Spremali smo omali, njihovu posebnu hranu afadžu, koja je isto skroz drugačija od onoga što mi jedemo. Ono što svi znaju su priče o piramidama i sfingama.” (Lana Jovanović)

Čini se da nikada profesori Negotinske gimnazije nisu bili tako dobro raspoloženi i nasmejani kao na putovanju kroz 12 zemalja sveta. Svojim učenicima pružili su veliku podršku da istraju u realizaciji ovog projekta, ali i isprobavali specijalitete sa štandova. Najviše posla u konsultacijama imao je profesor istorije Bojan Janković.

“Decu interesuje istorija, ali ne ona na koju se mi baziramo, bitke, događaji, žele da saznaju o istoriji svakodnevnog života, ličnostima kroz vreme. Zanimljivo je bilo da su Hispanoamerikanci želeli da saznaju otkud čili i ta začinjena hrana, da li to ima veze sa starosedeocima. Moji Grci, moje odeljenje je odradilo štand bez mene. Ko ne zna, ja sam danas Ahilej, proždirač girosa, a ostale moje devojčice su Demetra, Afrodita i Hefest, kovač. Japan i Indija su najinteresantnije bile za istraživanje, daleke kulture. Indija je najveća demokratija na svetu sastoji se od preko 700 saveznih država. Nažalost kod njih još uvek vladaju kaste gde rođenje određuje tvoj životni put. Film “Milioner iz blata” pruža najbolji uvid u njihovu tradiciju”, kaže nastavnik istorije Bojan Janković, koji se trudio da pruži dobre savete svim učenicima u projektu.

Obeležavanje multikuturalnosti je deo tematske nedelje koju Negotinska gimnazija organizuje svake godine upoznajući svoje buduće učenike sa životom u ovoj srednjoj školi.

“Ideja je potekla od učeničkog parlamenta. Ponosna sam na sve učenike, na njihov trud. Pokazali su da su uspešni na takmičenjima, da su najbolji u svim oblastima jer se preko 20 učenika plasiralo ove godine na republička takmičenja. Oni su danas pokazali da biti gimnazijalac znači biti kreativan, maštovit. Pokazali su svoju drugu stranu, da se u ovoj školi pruža najbolje znanje, najbolje obrazovanje ali i izuzetno vaspitanje, da ova škola pruža sve ono što je potrebno učeniku. U ceo današnji projekat uključeni su svi učenici, svih 12 odeljenja i svi nastavnici. “Ne mora svaki učenik biti odličan, ali zato može biti dobar čovek” moto je naše škole”, kaže Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije.