Naslovna Društvo Negotinski gimnazijalci posetili Spomen sobu Đorđa Stanojevića i HE “Đerdap dva”

Negotinski gimnazijalci posetili Spomen sobu Đorđa Stanojevića i HE “Đerdap dva”

402
0

Povodom 7. aprila, dana rođenja Đorđa Stanojevića, pionira elektrifikacije u Srbiji, Hidroelektrana „Đerdap dva“ organizovala je predavanje o ovom astrofizičaru za maturante Negotinske gimnazije i obilazak postrojenja kusjačke elektrane.

Maturanti Negotinske gimnazije sa profesorom fizike Ljiljanom Stojanović bili u prilici danas da u Spomen sobi Đorđa Stanojevića, u zgradi ovdašnje Elektrodistribucije,nauče neke manje poznate činjenice o životu ovog znamenitog Negotinca, u sadržajnom i zanimljivom predavanju Milorada Drče, samostalnog stručnog saradnika za odnose za javnošću ogranka HE „Đerdap“ i fotografa.

On je učenike škole u kojoj se školovao i Đorđe Stanojević upoznao za životnim putem našeg uvaženog svetskog i srpskog astrofizičara, inventivnog naučnika i vrsnog fotografa, prijatelja Nikole Tesle, ali i njegovim elektranama od kojih su neke i danas u pogonu.

Stanojević je 6. oktobra 1893. pustio u pogon termoelektranu na Dorćolu, pa je taj datum i dan Elektroprivrede Srbije, koja je danas moderna kompanija, u čijem sastavu posluju, između ostalih, i đerdapske elektrane.

Đorđe Stanojević, saznali su maturanti, autor je prve fotografije potpunog pomračenja Sunca na ovim prostorima, prve fotografije uz pomoć X-zraka i prve fotografije u boji kod nas.

Gimnazijalci su mogli da čuju, ali i vide na stalnoj postavci u spomen sobi koja nosi ime našeg slavnog sugrađanina da je konstruisao je Beogradsku termocentralu, kao i hidroelektrane u Užicu, Vučju, Nišu, Velikom Gradištu, Vlasotinci, Ivanjici, Zaječaru.

Maturanti u poseti HE „Đerdap dva“, foto: Milorad Drča

Ovo zanimljivo edukativno predavanje nastavljeno je na hidroelektrani HE „Đerdap dva” kroz upoznavanje sa njenim radom, ali i priču o prijateljstvu Đorđa Stanojevića i Nikole Tesle.

Stanojević je 1894. publikovao knjigu „Nikola Tesla i njegova otkrića“. Sve hidroelektrane na svetu, pa i ova kusjačka rade po principu Teslinih višefaznih naizmeničnih struja, a “Đerdap dva” snagu Dunava kroti sa deset Teslinih generatora.