Naslovna Društvo Negotinski gimnazijalci posetili Spomen sobu Đorđa Stanojevića i HE “Đerdap dva”

Negotinski gimnazijalci posetili Spomen sobu Đorđa Stanojevića i HE “Đerdap dva”

357
0

Povodom 7. aprila, dana rođenja Đorđa Stanojevića, pionira elektrifikacije u Srbiji, Hidroelektrana „Đerdap dva“ organizovala je predavanje o ovom astrofizičaru za maturante Negotinske gimnazije i obilazak postrojenja kusjačke elektrane.

Maturanti Negotinske gimnazije sa profesorom fizike Ljiljanom Stojanović bili u prilici danas da u Spomen sobi Đorđa Stanojevića, u zgradi ovdašnje Elektrodistribucije,nauče neke manje poznate činjenice o životu ovog znamenitog Negotinca, u sadržajnom i zanimljivom predavanju Milorada Drče, samostalnog stručnog saradnika za odnose za javnošću ogranka HE „Đerdap“ i fotografa.

On je učenike škole u kojoj se školovao i Đorđe Stanojević upoznao za životnim putem našeg uvaženog svetskog i srpskog astrofizičara, inventivnog naučnika i vrsnog fotografa, prijatelja Nikole Tesle, ali i njegovim elektranama od kojih su neke i danas u pogonu.

Stanojević je 6. oktobra 1893. pustio u pogon termoelektranu na Dorćolu, pa je taj datum i dan Elektroprivrede Srbije, koja je danas moderna kompanija, u čijem sastavu posluju, između ostalih, i đerdapske elektrane.

Đorđe Stanojević, saznali su maturanti, autor je prve fotografije potpunog pomračenja Sunca na ovim prostorima, prve fotografije uz pomoć X-zraka i prve fotografije u boji kod nas.

Gimnazijalci su mogli da čuju, ali i vide na stalnoj postavci u spomen sobi koja nosi ime našeg slavnog sugrađanina da je konstruisao je Beogradsku termocentralu, kao i hidroelektrane u Užicu, Vučju, Nišu, Velikom Gradištu, Vlasotinci, Ivanjici, Zaječaru.

Maturanti u poseti HE “Đerdap dva”, foto: Milorad Drča

Ovo zanimljivo edukativno predavanje nastavljeno je na hidroelektrani HE „Đerdap dva” kroz upoznavanje sa njenim radom, ali i priču o prijateljstvu Đorđa Stanojevića i Nikole Tesle.

Stanojević je 1894. publikovao knjigu “Nikola Tesla i njegova otkrića”. Sve hidroelektrane na svetu, pa i ova kusjačka rade po principu Teslinih višefaznih naizmeničnih struja, a “Đerdap dva” snagu Dunava kroti sa deset Teslinih generatora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.