Naslovna Krajinske vinjete Negotinski Fudbalski klub „Hajduk Veljko“ ove godine proslavlja vek postojanja

Negotinski Fudbalski klub „Hajduk Veljko“ ove godine proslavlja vek postojanja

1736
0

Naš najstariji Fudbalski klub u Negotinu, „Hajduk Veljko“ proslavlja ove godine nizom aktivnosti vek postojanja. Tim povodom, Negotinci su ugostili renomirani FK „Crvena zvezda“.

Fudbaleri negotinskog „Hajduk Veljka“ i beogradske „Crvene zvezde“; Foto: Aleksandra Oprijanović

Nisu skoro tribine na negotinskom gradskom stadionu bile pune kao u utorak, 15. oktobra kada su plavo-beli dočekali omladinski sastav „Crvene zvezde“ iz Beograda, od kojih su mnogi igrači, reprezentativci.

Naš zonaš, kome je, po mišljenju mnogih, mesto u višem rangu, zajedno sa fudbalerima renomirane „Crvene zvezde“ pokazao je lepu igru, mnogo prilika da se zatrese mreža, sjajnih asistencija, dobrih golova, pa iako rezultat u ovom revijalnom meču nije primaran, gosti su slavili sa 4:2.

Ovom utakmicom, prazničnom, negotinski „Hajduk Veljko“ započeo je obeležavanje veka postojanja, koje će biti krunisano promocijom knjige o klubu i svečanom akademijom, ali i, svakako, redovnim utakmicama Zone Istok u kojoj naš tim nastoji da zabeleži što bolji rezultat i plasman na tabeli.

FK „Hajduk Veljko“ 1953,. godine; Foto: Istorijski arhiv Negotin

Osnovan na Spasovdan 1919. kao Sportsko društvo „Hajduk Veljko“, ovaj klub se postepeno razvijao afirmišući ovaj sport u vreme kada su streljaštvo i sokolski pokret, koji je proglašen za nacionalni pokret, bili veoma popularni.

Negotin je do 1931. pored „Hajduk Veljka“ imao i nogometne (fudbalske) timove „Omladinac“, „Krajinac“ i „Sparta“, a od te godine i klub mladih radnika „Trgovački pomoćnik“.

Na gradskom stadionu 14. juna 1953. utakmicu Hajduk Veljko“-BSK Beograd pratilo je oko 4.000 gledalaca; Foto: Istorijski arhiv Negotin

Da je fudbal polako osvajao omladinu, ali zainteresovao i starije pokazuje i činjenica da je 1933. u Negotinu postojalo čak devet aktivnih fudbalskih klubova: „Hajduk Veljko“, „Borac“, „Jugoslavija“, „Trgovački pomoćnik“, „Krajinac“, „Omladinac“, „Sparta“, „Bukovo“ i „Soko“.

Do današnjih dana „Hajduk Veljko“ je, u raznim društvenim okolnostima koje su manje ili više pogodovale razvoju sporta, izrastao u ozbiljnu sportsku organizaciju koja je jugoslovenskom i sprskom svetu fudbala dala mnoge značajne fudbalere, poput Miodraga Parađanina, Eduarda Placa, Ilije Zavišića, Radovana i Stevana Birovljeva, Stojimira Murganovića, Miodraga Zavišića, Dragana Spnulovića, Saše Rajkovića, Vladimira Aranđelovića, Gorana Drulića, Predraga Rajkovića…

Nema sumnje, bar sudeći po brojnim selekcijama koje u ovom klubu vredno treniraju, da će se o „Hajduk Veljku“ pričati i u godinama koje dolaze.