Naslovna Kultura Negotinski Dom kulture domaćin 20. likovne kolonija „Eho muzike“

Negotinski Dom kulture domaćin 20. likovne kolonija „Eho muzike“

728
0

Osmoro srpskih umetnika ovog leta u Negotinu spojili su Dom kulture “Stevan Mokranjac” i “Eho muzike”, likovna kolonija koja se u slavu umetnosti organizuje već 20 godina.

Tatjana Pejović, akademski slikar i specijalista menadžer kulture i umetnosti

Negotin je ovih dana ugostio beogradske umetnike Gordanu Miletić, Tatjanu Pejović, Radovana Miću Trnavca, Taru Karamatijević, ali i Slobodanku Šefer iz Šapca, Javora Rašajskog iz Vršca i Nišliju Aleksandra Pavićevića. Domaćin ovogodišnjoj selekciji je negotinski slikar, mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa ovdašnjeg Doma kulture.

Motiva je, ističu umetnici, napretek, ali je u osnovi svih, emocija, ona iskonska. Kod Tatjane Pejović je to Mokranjčeva Druga i Osma rukovet, Fibonačijeva sekvenca, zlatni presek.

„Mokranjac u Rukovetima sledi prirodnu frekvenciju, što mi daje posebnu inspiraciju.  Matematika i muzika uostalom sarađuju, usko su vezane. Sekvence zlatnog preseka svuda su prisutne”, pojašnjava Tatjana Pejović, dok na impregniranoj goveđoj koži izranja portret Mokranjca.

“Koža je najstariji materijal, kao i kamen, sve trpi. Portugalski moreplovci i danas plove po mapama na koži. Koža diše, a Mokranjac je na koži jer je proživeo, doživeo, ostavio pečat”, dodaje Pejovićeva.

Gordana Miletić, akademski slikar, kostimograf i modni dizajner

Akademski slikar, kostimograf i modni dizajner Gordana Miletić drugi je put na ovoj koloniji. Prvi put je “Eho muzike” doživela u Vratni, gde je ova kolonija prvobitno i nastala. Sada u Negotinu slika svoje muze suvim pastelom inspirišući se na samom izvoru muzike – Mokranjčevom.

„Osim Mokranjca, ovde u Negotinu me fascinira priroda i ceo etnos, računajući i energičan folklor brzog ritma, kao i muzički izuzetno nadaren narod,  koji je specifičan i drugačiji u odnosu na  ostatak Srbije“, ističe ova umetnica.

Slobodanka Rakić Šefer, magistar slikarstva

I Slobodanka Šefer, magistar slikarstva iz Šapca u Negotinu je pronašla „svoje motive“, ornamentiku koja je, ističe, njen lični pečat, ali i etos i etnos.

“Moje interesovanje je krenulo ka ornamentici, pa ornamentika i narodni običaji, potom freske, ikone, pa me je vrlo i Mokranjčeva muzika interesovala. Mi slikari smo usamljenici veliki, pa  muzika koju odaberete vam veoma pomaže ne da stvorite inspiraciju, nego da doživite suštinu i atmosferu. Dobro je što se likovna kolonija zove “Eho muzike” jer se to prosto utkiva u gene mlađih generacija, ali mi stariji, nama je to utkano hteli ili ne hteli”, kaže Slobodanka Šefer.

Milan Radosavljević, magistar slikarstva

Likovna kolonija “Eho muzike” potvrdila je da kulturni život u Negotinu ne jenjava ni tokom leta, i da su one prilika i za razmenu iskustva i za druženje. Lepota prirode, ali i raznovrsni umetnički izrazi, različitih kolorita i tehnika iznedriće i ovoga puta brojna dela koja će obogatiti zbirku negotinskog Doma kulture.

„Kroz koloniju je prošlo zaista mnogo umetnika, a stvoren je pozamašan fond umetničkih dela koji broji oko 430 slika, skulptura, crteža, digitalnih printova, fotografija i tako dalje. Zahvaljujući tome mi imamo priliku da sve naše javne ustanove u gradu imaju određeni broj tih dela koja praktično krase njihove prostore“, kaže mr Milan Radosavljević.

Sva dela nastala na ovoj likovnoj koloniji, po tradiciji, biti predstavljena javnosti već u septembru, na festivalu „Mokranjčevi dani“.