Naslovna Krajinske vinjete Negotinski čuvari starih zanata

Negotinski čuvari starih zanata

1681
0

Negotinsko Udruženje “Niti tradicije”, dobro poznato po intenzivnom radu na očuvanju narodne tradicije, a posebno starih zanata, omogućilo je i mladima da nauče osnove grnčarskog zanata.

Učesnici projekta „Čuvari starih zanata“

Projektom “Čuvari starih zanata” negotinski osnovci predvođeni Mirjanom Šekerović, predsednicom Udruženja “Niti tradicije” i Sanjom Radosavljević, nastavnikom likovne kulture nastojali su da nauče osnove grnčarskog zanata počev od prvih koraka, kao što je priprema gline, modeliranje, izrada predmeta i na kraju glaziranje i pečenje.

“Zbog korone smo pripreme za radionice započeli krajem juna, početkom jula, kako bismo mogli da sve preventivne mere sprovedemo, a vodeći računa i o maksimalnom broju u zatvorenom prostoru, radionice smo realizovali u avgustu i septembru u našoj radionici. Radili smo predmete od gline. Polaznici radionice su prošli ono najosnovnije, rad iz ruke, kroz izradu medaljona, šolja, tacni i svog pečata kojim su obeležavali svoje predmete”, ističe Mirjana Šekerović, predsednica Udruženja “Niti tradicije”.

Medaljoni nastali tokom radionica

Iako su glinu formirali koristeći ruke, ovi mladi čuvari starih zanata, imali su prilike da osnovnim alatima, takođe, obrađuju glinu i izrade predmete, ukrašavaju ih.

Tako su nastali medaljoni, ogrlice, sa motivima geometrijskih figura, zvezde, cvetići, ali i šoljice i tacne koje ne spadaju samo u ukrasne, već i u upotrebne predmete.

Boško Pavlović

 “Prvog dana smo pravili činijice od “glistica” i to je bilo veoma zanimljivo. Nije mnogo teško, više je zabavno jer je i onako bila korona pa mu je ova radionica baš lepo “pala”.Meni lično se najviše svidela izrada šolja. Pravili smo i medaljone, pa sve poredmete izglazirali i evo sada smo tu da vidimo kako je sve ispalo”, kaže Boško Pavlović.

Osim što su se učili osnovama zanata, polaznici ovih radionica u okviru projekta “Čuvari starih zanata” Udruženja “Niti tradicije”, koje je delom sufinansirala i opština Negotin, imali su prilike da saznaju i nešto više o grnčarstvu, ali i grnčarskom točku, peći za pečenje proizvoda od gline, kao i o tome kako se predmeti glaziraju i zašto, a sve sa ciljem da se sačuva zanat, koji je nekada u istočnoj Srbiji bio rasprostranjen.

Danas, međutim, u Negotinu nema nijedne grnčarske zanatske radnje.

Mia Gerginović

“Meni se mnogo svidelo kada smo pravili medaljone, jer smo koristili različite stvari za otiskivanje, slike da zalepimo nešto, alate da nešto sami nacrtano, udubimo i izrežemo u medaljonu. Ja volim da crtam i slikam, pa mi je i ovo bilo zabavno”, kaže Mia Gerginović.

Praksa je pokazala da je kreativni rad sa decom u grupi izrazito značajan za razvijanje sociološke svesti, ali i osećaja za timski rad.

Polaznici ove male škole grnčarstva imali su priliku da se kroz svoj rad i kreativno izraze, a njihova dela su izložena u izlogu Udruženja “Niti tradicije” u ulici Vojvode Mišića u Negotinu, pored ulaza u kompleks Mokranjčeve rodne kuće.

Milica Radulović

 “Meni je bilo mnogo zanimljivo prvo jer nisam sedela čitav dan kod kuće, a zatim što sam radila nešto kreativno. U početku mi je bilo teško, ali se s vremenom bilo lakše. Bilo mi je teško da napravim glisticu jednake debljine, a svidelo mi se što sam napokon naučila da pravim šolju”, kaže Milica Radulović.

Pored Boška, Mije i Milice u projektu “Čuvari starih zanata” učestvovali su i Anja Pavlović, Anastasija Adamović i Ljubica Lazić, takođe učenici Osnovne škole “Vera Radosavljević” u Negotinu.

U “Nitima tradicije” ističu da im je plan da ovakve radionice sa ciljem očuvanja starih zanata organizuju i u narednom periodu, kako bi većem broju mladih približi tradicionalne vrednosti našeg naroda i želju da se i sami aktivno uključe u očuvanje nacionalne kulturne baštine.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.