Naslovna Kultura Negotinski čuvari starih zanata: Kroz radionice Udruženja “Niti tradicije” prošla 52 osnovca

Negotinski čuvari starih zanata: Kroz radionice Udruženja “Niti tradicije” prošla 52 osnovca

297
0

Negotinsko Udruženje “Niti tradicije” i ove godine mogućilo je mladima da nauče osnove grnčarskog zanata.

Sa željom da sačuvaju narodnu tradiciju, negotinsko Udruženje “Niti tradicije” je i ove godine projektom “Čuvari starih zanata” edukovalo mlade osnovama grnčarskog zanata od pripreme gline, modeliranja, izrade predmeta i na kraju glaziranja i pečenja.

I tokom realizacije ovog projekta nastavljena je saradnja sa učenicima Osnovne škole “Vera Radosavljević” koje je mentorski, uz Mirjanu Šekerović, predsednicu Udruženja “Niti tradicije” vodila Sanja Radosavljević, nastavnik likovne kulture. Ovoga puta, pored učenika sedmog razreda na radionicama su predmete od gline stvarali i učenici trećeg i četvrtog razreda ove škole.

Osnovama grnčarskog zanata učili su se i učenici VI3 razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” sa Silvijom Jovanović, nastavnicom likovne kulture.

“Ove godine smo kroz više radionica i u manjim grupama radili sa čak 52 učenika osnovnih škola “Vera Radosavljević” i “Vuk Karadžić”. Učenici iz škole “Vera Radosavljević” pravili su od gline kućice za ptice, a đaci OŠ „Vuk Karadžić“ medaljone od gline. Uz nas tri ukupno nas je 55 završilo zadatak, a pritom smo se lepo družili i puno toga naučili”, Nas 55 uspešno smo završili zadatak i lepo se družili i puno toga naučili”, kaže Mirjana Šekerović, predsednica Udruženja “Niti tradicije”.

Projektat “Čuvari starih zanata”, koji je podržala opština Negotin, podrazumevao je ono najosnovnije kada je obrada i izrada predmeta od gline u pitanju. To su, pre svih, rad iz ruke kroz izradu medaljona i kućica za ptice. Predmeti ovogodišnjih polaznika Male škole grnčarstva Udruženja “Niti tradicije” izložbeni su u njihovim prostorijama u negotinskoj Ulici Vojvode Mišića.