Naslovna Društvo Negotinski “Beli zmajevi” na Viteškom festivalu u Manasiji osvojili drugu i treću...

Negotinski “Beli zmajevi” na Viteškom festivalu u Manasiji osvojili drugu i treću nagradu u bacanju sekire

510
0

U prelepom ambijentu Manastira Manasija u znak sećanja na 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula održan je viteški “Just Out” festival na kojem su učestvovali i negotinski “Beli zmajevi”.

Foto: Ivan Mitrović

Tradicionalno u Viteškom selu organizovane su borbe i mačevanja, ali i turnir u bacanju koplja, tradicionalnom streličarstvu, bacanju sekire, na kojima su aktivno učestvovali i članovi reda “Beli zmajevi” iz Negotina.

U kategoriji bacanja sekire, Negotinci su osvojili visoko drugo i treće mesto u veoma jakoj konkurenciji, afirmišući vrednosti poniklih na tekovinama drevnih srednjevekovnih viteških veština.

Titulu vicešampiona poneo je Danijel Arsić, dok je bronza pripala pridruženom članu „Belih zmajeva“ Branislavu Jovanoviću.

„Belim zmajevima“ srebro u bacanju sekire

Domaćini ove manifestacije, “Beli orlovi”, vitezovi iz Srbije ugostili su na “Just Out” festivalu svoje saborce iz više od 20 zemalja, među kojima i pripadnike viteških redova iz Francuske, Češke, Japana, Norveške, Švajcarske, Indije, ali i Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske…

Viteško selo; Foto: Ivan Mitrović

Ova trodnevna manifestacija okupila je u Manasiji brojne posetioce, koji su bili u prilici da uživaju u brojnim sadržajima, od ulice starih zanata, preko viteške škole jahanja, do streličartva i bacanja koplja i sekire i izložbe oružja i oklopa. Organizovane su i radionice sa kožom i drvetom, kovačnica, mozaik, kaligrafija, heraldika, kao i grnčarska i tkačka radionica.

“Just Out” Manasija je i turistička i  sportska priredba, jedinstvena već i po tome što su naši posetioci svi članovi jedne porodice, kao i pojedinci bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje, nacionalnost. Svi podjednako uživaju u borbama, vitešstvu, pravilima borenja koja se zasnivaju na časti i junaštvu. Ovako koncipiran Festival povezuje ljude i vraća im nadu u zajedništvo i čovekoljublje. Afirmišući tradicionalne vrednosti, ovaj Festival ih ugrađuje u temelje bolje, časnije i blagodatnije budućnosti. Istovremeno, i  učesnici i organizatori Festivala pomažu borbu protiv nasilja nad ženama, nad decom i slabima. I to je naša misija i viteški zavet”, ističe Vladimir Blagojević, direktor Festivala “Just Out”.