Naslovna Kultura Događaji Negotinski „ArtIst“ oduševio „Klasikom za sve“

Negotinski „ArtIst“ oduševio „Klasikom za sve“

330
0

Udruženje muzičkih umetnika „ArtIst“ iz Negotina nakon uspešnog koncerta priređenog za Svetski dan muzike oduševio Negotince koncertom „Klasika za sve“.

Veče operskih arija, horske kompozicije i dueti iz najpoznatijih svetskih opera, birani sa posebnom pažnjom da kod publike izazovu pregršt emocija, obeležili su vrelo „Negotinsko leto“.

Ljubiteljima umetničke muzike koji su se rado odazvala pozivu Udruženja muzičkih umetnika „ArtIst“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ da prisustvuju programu nazvanom „Klasika za sve“ učesnici ovog sjajnog muzičkog hepeninga priredili su koncert za pamćenje.

„Mi smo počeli sa radom kao sastav koji sarađuje, Magdalena Antić, David Surdanović i ja, i pre nego što smo imali ideju da formiramo udruženje. Koncertno smo bili aktivni poprilično tokom prošle godine i na „Negotinskom letu“, u programu “Klasika u 11“ na „Mokranjčevim danima“ i na „Majskim svečanostima“ i onda je bilo prirodno da nastupimo jednom i kao udruženje, kad se već u našem gradu predstavljamo i pojedinačno u okviru nekih drugih programa opštine Negotin. Zadovoljni smo nastupom na Svetskom danu muzike, odzivom publike koja je bila zadovoljna odabirom repertoara koji smo i mi smatrali dopadljivim i popularnim. Onda je sasvim spontano usledio poziv Doma kulture da napravimo koncert u okviru „Negotinskog leta“, koji smo mi rado prihvatili, dopunili repertoar, pozvali Stevana Karanca da nam bude solista i da nam ulepša i oplemeni koncert i nadam se da smo uspeli da napravimo još lepši nastup nego prvi put“, kaže Milja Videnović, pijanista i predsednik „ArtIsta“.

Sopran Magdalena Antić, profesor solo pevanja u negotinskoj Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“,  tenor Stevan Karanac, od nedavno stalni član opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, uz klavirsku saradnju Milje Videnović, oduševili su arijama i duetima Franca Lehara, Đuzepe Verdija, dobivši čini se najsnažniji aplauz za popularnu „Con te partiro“ koju su napisali Frančesko Sartori i Lucio Kuarantoto.

„Moram da priznam da je saradnja sa koleginicama iz „ArtIsta“ izuzetno laka. Kada se nekako razumemo i kada imamo tu neku zajedničku ideju i zajednički cilj sve teče tako lepo, da se prosto ne oseti da je nama to zapravo posao nego bude mnogo veće zadovoljstvo. Izuzetno mi je drago da nisu svi događaji tako centralizovani kao što mi inače mislimo da jeste. Nisu svi događaji samo u Novom Sadu i u Beogradu, Negotin je pravi primer da zapravo postoji i tradicija koja se održava uz zahvalnost institucijama, kao što je Dom kulture u kojem se večeras nalazimo“, rekao nam je Stevan Karanac, koji je prethodnih dana vodio izuzetno dinamičan i zanimljiv majstorski kurs „Osnovi belkanta“.

Na ovom seminaru, održanom u prostorijama Parohijskog doma Crkve Svete Trojice učestvovali su učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i studenti Akademije umetnosti iz Niša.

„Prezadovoljni smo da pevač i muzičar poput Stevana Karanca, tenora koji je sada solista prve kategorije Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu,  doktoranda treće godine studija na FMU u Beogradu u klasi Nikole Mijailovića, dođe i održi prvi majstorski kurs koji je organizovalo naše udruženje“, dodaje Milja Videnović.

Publika je uživala i u nastupu ženskih vokala Magdalene Antić i budućih operskih diva Jelene Dragomirović, Milene Marković i Anastasije Todorović, a posebne ovacije pripale su i novom Vokalnom ansamblu u gradu Mokranjca, „ArtIst“ koji je otvorio koncert Verdijevom „Va, pensiero“, oduševio Denzinom „Funiculi Funicula“ i za kraj efektno se oprostio od publike željne ovakvih koncerta Ofenbahovim „Galopom“.