Naslovna Društvo Negotinske škole spremne za proslavu Savindana

Negotinske škole spremne za proslavu Savindana

215
0

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u opštini Negotin obežiće sutra školsku slavu, Svetog Savu prigodnim programima i rezanjem slavskog kolača.

Hor „Vivak“ na Svetosavskoj akademiji, 2017.

U čast prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača obrazovanja, Savindan će sutra, 27.januara, prigodnim programom u 10 časova, obeležiti mališani u Predškolskoj ustanovi “Pčelica”, a potom, pola sata kasnije, i učenici i zaposleni u osnovnoj školi “12.septembar”.

Osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Vera Radosavljević” i “Branko Radiučević” obred rezanja slavskog kolača i priredbe povodom Savindana zakazale su za 11 časova.

U Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Rajko Bosnić” u prisustvu bratstva manastira Bukovo školsku slavu proslaviće rezanjem slavskog kolača i priredbom u 11 časova.

U Tehničkoj školi Svetosavska akademija je zakazana za 11 sati i 30 minuta, dok će studenti Pedagoškog fakulteta u Vranju, Visokoškolske jedinice Negotin Savindan obeležiti prigodnim programom u 12 časova.

I Gimnazija je svečanu akademiju povodom školske slave  zakazala, takođe, u podne, dok je Umetnička škola “Stevan Mokranjac” svoju proslavu Savindana najavila za 13 časova.

 

Učenici OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice na proslavi Savindana, 2017.

Slava Sveti Sava, koji je na predlog Atanasija Nikolića rektora Liceja u Kragujevcu1840.godine proglašen za patrona svih škola, biće svečano obeležena i u matičnim osnovnim školama u Rajcu, Kobišnici, Prahovu, Štubiku, Dušanovcu, Urovici i Jabukovcu, ali i u njihovim područnim odeljenjima.

Tradicionalno, u 18 sati u Domu kulture “Stevan Mokranjac” biće održana i centralna Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati predstavnici crkve, škola i institucija kulture.