Naslovna Kultura Negotinske premijere Mladena Đorđevića

Negotinske premijere Mladena Đorđevića

220
0

Publici 55. “Mokranjčevih dana” četvrte festivalske večeri predstavio se trubač Mladen Đorđević uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

Na programu celovečernjeg koncerta Mladena Đorđevića, našeg eminentnog trubača čiji repertoar obuhvata veliki broj dela od baroka do 20. veka  i džez muzike, inače, redovnog profesora trube i šefa Katedre za duvačke instrumente na FMU u Beogradu, našla su se dela domaćih autora.

Koncert u Negotinu Mladen Đorđević je zamislio kao promenadu dela koja se u ovom gradu do sada nisu izvodila. Tako je publika mogla da čuje i  kompozicije Dušana Radića, Zlatana Vaude, Mihovila Logara, ali i dela Dejana Despića i  Ivana Jeftića.

“Sve je krenulo od te prve kompozicije, malog komada za trubu solo Dušana Radića, koju mi je njegov sin doneo. Nikad Radić nije pričao o tom delu. Znao sam i da negde imam Logara, on mi ga je dao kad je imao 88 godina. Krenuo sam da tražim takva dela, koja su negde čekala, i sad eto imam dela za još jedan koncert. Ovaj koncert je inače snimljen, objedinjen na kompakt disku i to je moja ideja da ta najznačajnija dela  objavim,  imam u planu dva kompakt diska, možda bude i treći, da bude antologija srpske trube jer nikad to nije urađeno. To je i apel kompozitorima da donose dela, evo ja sam svedok da su napisali i ostavili u nekoj fijoci”, kaže Mladen Đorđević.

Đorđević i inače posebnu pažnju posvećuje srpskim kompozitorima i  promovisanju novih dela za trubu od kojih su mu neka i posvećena, što je i publika u sali doma kulture, za koju umetnik kaže da je jedna od najlepših dvorana u Srbiji, mogla da čuje kroz interpretaciju kompozicija Dragane Jovanović i Ante Grgina.