Naslovna Kultura “Negotinske pivnice” za Dan evropske baštine 30. septembra

“Negotinske pivnice” za Dan evropske baštine 30. septembra

542
0

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine Muzej Krajine i Ekološko udruženje „Badem“ u četvrtak, 30. septembra promovisaće film „Negotinske pivnice“ mr Danila Petrovića.

Novi film Danila Petrovića, profesora biologije i magistra životne sredine, inače, predsednika Ekološkog udruženja „Badem“ posvećen je Negotinskim pivnicama, koje je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture predložio 2010. za preliminarnu listu Svetske baštine UNESCO.

Ovi „kameni gradovi vina“, od kojih su najpoznatije Rajačke, Rogljevačke, Štubičke i Smedovačke pivnice, iz 18. i 19. veka, zapravo su i prvi tadašnji moderni podrumi koji služe za proizvodnju  i negu vina, privremeni boravak vinogradara i skladištenje alata tokom sezone.

U okviru obeležavanja Dana Evropske baštine Ekološko udruženje „Badem“ će u saradnji sa Muzejom Krajine promovisati film posvećen ovom graditeljskom poduhvatu, ali i vinogradarstvu i vinarstvu u ovim krajevima.

“Očekuje vas premijera filma “Negotinske pivnice”, ali i prezentacija i degustacija najboljih vina vinarija: Janucić, Clevora, Podruma Milivojević 1972, Manastira Bukovo, Rogljevačkih i Rajačkih pivnica. Vinarija “Raj” iz Rajca organizuje degustaciju svojih vina. Pivnice, vino i muzika čine spoj između života i prirode”, poručuje mr Danilo Petrović.

Promocija novog dokumentarnog filma u produkciji Ekološkog udruženja „Badem“ zakazana je za četvrtak, 30. septembar u dvorištu Mokranjčeve kuće sa početkom u 18 časova.