Naslovna Društvo Negotinske pivnice nominovane za nagradu ILUCIDARE

Negotinske pivnice nominovane za nagradu ILUCIDARE

424
0

Konzorcijum ILUCIDARE, koji uključuje Evropa Nostru i Evropsku komisiju, uvrstio je projekat konzervacije i restauracije Negotinskih pivnica u najuži izbor projekata za nagradu ILUCIDARE za 2021. koja će u septembru biti uručena u Veneciji.

Detalj sa Rogljevačkih pivnica

Negotinske pivnice nominovane su u kategoriji Međunarodna saradnja u očuvanju kulturnog nasleđa za nagradu ILUCIDARE koja se dodeljuje su okviru Nagrade EU za kulturno nasleđe/Nagrade Evropa Nostre. U užem izboru našlo se devet projekata iz Belgije, Italije, Malte, Norveške, Španije, Velike Britanije, među kojima su Negotinske pivnice jedini projekat iz Srbije.

Svi nominovani projektim navode u EU info službi, predstavljaju ubedljive primere inovacija i međunarodnih odnosa vođenih nasleđem. Dobitnici specijalnih nagrada ILUCIDARE biće objavljeni na jesen na ceremoniji dodele nagrada Evropske baštine u Veneciji.

„Međunarodni projekat restauracije pivnica u Rogljevu je više nego zasluženo ove godine ušao u uži izbor nagrade ILUCIDARE. Devet projekata koji su u trci za ovu prestižnu nagradu odabrali su stručnjaci iz osam zemalja širom Evrope. Iako su područja i spektar njihovih aktivnosti različiti, svi oni pokazuju kako nasleđe ima potencijal da stvori značajne veze između  zajednica i pojedinaca, razvije nova rešenja i podstakne društvene promene. Konkretno ovaj projekat je  izuzetan primer angažovanja mladih koji dolaze u istočnu Srbiju iz čitave Evrope i rade na obnovi gotovo zaboravljenih vinskih podruma družeći se i razmenjujući znanja i veštine sa lokalnim stanovništvom. Željno iščekujemo septembar, kada će se objaviti pobednik i srčano navijamo za ovaj entuzijastični tim“, kaže dr Katarina Živanović, ekspert u oblasti menadžmenta kulturnog nasleđa i članica Upravnog odbora Evropa Nostra Srbija.

Rajačke pivnice

Na području Negotinske krajine, na krajnjem istoku Srbije, koja je poznata po svom vinogorju, stanovnici mnogih sela koji su se bavili vinogradarstvom osnivali su sekundarna naselja nedaleko od stalnih, u kojima se prerađivalo grožđe u vino i rakiju i gde su se ti proizvodi čuvali.

„Prvi zapisi o Negotinskim pivnicama (ili pimnicama) su iz polovine 19. veka, a o vremenu početka njihove gradnje na ovom prostoru nema pouzdanih podataka. Etimologija termina pivnice ili pimnice je zanimljiva. U izvornom obliku se govorilo „pivnice“, od glagola piti i imenice vino. Ali je s vremenom V prešlo u M, pa su sada oba oblika prihvaćena“.

Od mnogobrojnih naselja koja su bila skoncentrisana severozapadno i južno od Negotina ostalo je svega nekoliko kompleksa vinskih podruma: Rajačke sa oko 200 objekata, Rogljevačke sa oko 150 , Štubičke sa 40 i Smedovačke sa 20 objekata.

Štubičke pivnice i Rajačko groblje proglašeni su kulturnim dobrom 1980, a Rajačke i Rogljevačke 1983. godine kada su sve kategorisane kao prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Rogljevačke pivnice; Foto: Turistička organizacija opštine Negotin

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture predložio je Negotinske pivnice 2010. godine za preliminarnu listu Svetske baštine UNESCO.

„Sva tri kompleksa pivnica u Negotinskoj krajini kategorisana su kao  kulturna dobra od izuzetnog značaja. Republički zavod preuzeo je staranje o njima 2005. godine. Pored tehničke dokumentacije postojećeg stanja za više od 150 objekata, urađeni  su projekti za rekonstrukciju, restauraciju ili investiciono održavanje za 22 objekta sa 28 pivnica. Neophodni radovi izvedeni su na 18 objekata sa 23 pivnice“, kaže Bosiljka Tomašević iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, rukovodilac Projekta istraživanja i izrade arhitektonske  i foto dokumentacije za Rajačke pivnice kod Negotina, odgovorni projektant i rukovodilac radova na rekonstrukciji ili konzervaciji svih objekata na terenu.

Rajačke pivnice; Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Godine 2010, uspostavljeno je dugoročno partnerstvo između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Kulturnim nasleđem bez granica (CHWB),  švedskom organizacijom sa kancelarijom u Tirani (kasnije CHWB Albanija), radi udruživanja snaga i započinjanja obnove vinskih podruma kroz godišnje Regionalne restauratorske kampove, a 2018. započeo je međunarodni projekat „Letnja škola arhitekture“ Grupe arhitekata, koji je u pivnice doveo stručnjake i učesnike iz celog sveta.

Od ove godine, podršku Letnjoj školi arhitekture Grupe arhitekata pruža projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.