Naslovna Društvo Negotinske osnovne i srednje škole i dalje u neposrednoj nastavi

Negotinske osnovne i srednje škole i dalje u neposrednoj nastavi

331
0

Osnovne i srednje škole opštini Negotin od ponedeljka 11. oktobra nastavljaju obrazovno-vaspitni proces po prvom modelu organizacije nastave.

Ilustracija, pexels.com

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 utvrdio je postupak kada se kod učenika u školama pojavi infekcija SARS-CoV-2.

Ukoliko se u odeljenju sa 16 ili manje učenika registruju tri obolela učenika prelazi se na treći model nastave u trajanju od deset dana. Ukoliko se radi o odeljenju sa 17 i više učenika, nakon pojave dva obolela đaka, odeljenje se deli na dve grupe i rad se nastavlja po kombinovanom modelu rada. Nakon trećeg prelaska na drugi ili prvi model nastave, škole moraju povesti računa o eventualnoj pojavi novih slučajeva infekcije kod učenika.

U školama, po uputstvu Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera, treba insistirati na doslednoj primeni svih preventivnih mera. Podaci do kojih je Tim došao ukazuju da postoje slučajevi da učenici sa simptomima respiratorne infekcije, čak i kada imaju potvrđene slučajeve infekcije u porodici, dolaze u školu bez primene lične zaštite i time predstavljaju visok rizik zaražavanja osoba sa kojima dolaze u kontakt u školi i van nje.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Ova preporuka važi i za sve zaposlene u obrazovnim ustanovama uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane  protiv kovida-19 i osobe koje su infekciju preležale.

Naredni sastanak Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola biće održan 14. oktobra.