Naslovna Društvo Negotinske obrazovne i institucije kulture u projektu “Građenje odnosa pripadnosti zajednici”

Negotinske obrazovne i institucije kulture u projektu “Građenje odnosa pripadnosti zajednici”

177
0

U Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” u okviru projekta “Građenje odnosa pripadnosti zajednici” priređena je edukativno-kreativna radionica “Saobraćaj moga kraja”.

Edukativno-kreativnom radionicom na temu “Saobraćaj moga kraja” učenici drugog razreda osnovnih škola “12. szavršena je  treća faza projekta “Građenje odnosa pripadnosti zajednici”, koji je, po zamisli profesora razredne nastave, nastao sa težnjom da se kod dece razvije odnos prema pripadnosti zajednici u kojoj žive i stekne svest o značaju i neophodnosti očuvanja istorijske građe i materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Prvi segment projekta je bio posvećen arhitekturi, a drugi starim zanatima. Kroz stare zanate realizovali smo i projekat “Novogodišnja čarolija” koji je bio humanitarnog karaktera. Treći segment je posvećen saobraćaju, saobraćajnim sredstvima, pravilima o učešću u saobraćaju”, kaže Snežana Bigović, autor projekta.

U okviru ovog višemesečnog projekta planirano je da bude realizovan i segment posvećen modi, koji će biti realizovan u saradnji sa etnologom-antropologom Emilom Petrović, višim kustosom Muzeja Krajine.

“Deca će prisustvovati predavanju o modi, odgledaće etnološku postavku u našem muzeju, a naša naredna edukativno-kreativna radionica u biblioteci je “Obucimo Cicu” na kojoj će oni sami kreirati odeću za Cicu i videti šta je na njih ostavilo veću impresiju, moda nekada ili sadašnja”, dodaje Snežana Bigović.

Projekat je naišao na dobar prijem kod dece, ali i kod učiteljica jer menja pogled na projektu nastavu.

“Projektna nastava kao predmet koji je uveden u škole sa ovim načinom rada, izlaskom iz škole, inkluzivnim radom daje mogućnost i motivaciju dece za inicijativu i preduzetništvo”, ističe autorka projekta koji je na istom zadatku okupio učenike svih negotinskih osnovnih škola, mališane Vrtića “Pčelica”, ali i zaposlene na dečjem odeljenju negotinske biblioteke.