Naslovna Društvo Negotinske „Mustre“ organizuju kreativne radionice: Obukama čuvaju tradiciju

Negotinske „Mustre“ organizuju kreativne radionice: Obukama čuvaju tradiciju

1276
0

Tokom leta Negotin će postati i deo turističke ponude zahvaljujući radionicama na kojima se Negotinci od predškolskog uzrasta do godina koje se ne broje, uče kako se praktičnim radom čuvaju stari zanati. Prve radionice izazvale su veliko interesovanje najmlađih koji su uživali u radu sa hladnim porcelanom.

Udruženje starih umetničkih zanata i domaće radinosti „Mustre“ iz Negotina počelo je seriju kreativnih radionica namenjenih svima koji žele da nauče neke od tehnika starih i umetničkih zanata.

Ovo udruženje koje se bavi očuvanjem i promocijom starih zanata i domaće radinosti kao i savremenih tehnika rada na izradi nakita, dekorativnih i upotrebnih predmeta, osnovano je 2019. pod imenom “Ni od čega nešto”. Ime “Mustre” ponelo je od ove godine, a na adresi Srbe Jovanovića bez broja okuplja oko desetak članica koje se svojim kreativnim radovima odavno potvrdilo na brojnim sajmovima i manifestacijama u Negotinu i Srbiji.

Ovoga puta, “Mustre” su rešile da svoje znanje podele sa svima koji bi da se bave starim umetničkim zanatima poput heklanja, veza, ali i nekih novijih tehnika kao što su salvetna tehnika dekupaž, ali i izrada nakita i drugih dekorativnih i upotrebnih predmeta.

„Za decu od predškolskog uzrasta, mlađeg školskog, za omladinu i odrasle koji su zainteresovani da savladaju neke od tehnika starih i umetničkih zanata počeli smo sa realizacijom umetničkih radionica. Za decu organizujemo kombinovane sadržaje, primerene njihovom uzrastu, sa ciljem da ih motivišemo da se bave ručnim radovima. Za odrasle su radionice podeljene po grupama, već u zavisnosti od interesovanja, kao što su grupa za izradu nakita, za dekupaž, za pletenje i heklanje“, kaže Sandra Alavuk iz Udruženja starih umetničkih zanata i domaće radinosti „Mustre“.

Negotinske „Mustre“ se bave kukičanjem, pletenjem, tkanjem, šivenjem, izradom predmeta od kože, metala, reciklažnog materijala, nakita, pirografijom, izradom melema, domaćih sapuna, ali i umetničkih slika, suvenira i svega što diktira tržište, a što je deo i modernih i narodnih tehnika.

„Mi našim radovima promovišemo i turizam ovog kraja kroz autohtone proizvode sa motivima koji su sinonim Negotina i Krajine. To nisu samo suveniri jer njima i pričamo priču o ovom kraju, i čuvamo autentične zanate i rukotvorine, već su i sećanje na putovanje po Negotinu i okolini i jedna divna uspomena“, kaže Margareta Maca Mitić iz Udruženja starih umetničkih zanata i domaće radinosti „Mustre“.

Udruženje starih umetničkih zanata i domaće radinosti „Mustre“ ove radionice organizuje u okviru projekta koji sufinansira opština Negotin sa ciljem da decu, mlade i žene zainteresuju da sačuvaju zanatsku tradiciju, ali ih i prilagode novim tržišnim uslovima i narodnu tradiciju eventualno pretvore u posao.

„Mi obezbeđujemo i sav repromaterijal potreban za radionice. Na kraju ćemo organizovati i prodajnu izložbu od koje prihod ide autorima tih predmeta, sa ciljem da ih i tako motivišemo da se bave starim zanatima i tako ih sačuvaju od zaborava“, dodaje Sandra Alavuk.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.