Naslovna Društvo Negotinske “Mustre” organizovale radionicu za decu: Slatki Vaskršnji ukrasi

Negotinske “Mustre” organizovale radionicu za decu: Slatki Vaskršnji ukrasi

753
0

Udruženje starih i umetničkih zanata „Mustre“ u partnerskoj saradnji sa Fondacijom Eliksir organizovalo je kreativnu radionicu za decu izrade slatkih ukrasa u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu.

Prostorije Fondacije Eliksir mirisale su sinoć na ratluk, fondan i prah šećer. Spretne ruke najmlađih, uz pomoć žena iz Udruženje starih i umetničkih zanata „Mustre“ izrađivale su popse, ukrase za kolače i torte, slatke poslastice od ratluka.

Polaznici škole Malac Genijalac, višegodišnji učesnici kreativnih radionica Udruženja”Mustre”, đaci Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” iz Prahova i Radujevca, kao i mališani Predškolske ustanove “Pčelica” naučili su kako na tradicionalan način ukrasiti torte i kolače i pripremiti slatke poslastice za Vaskršnje praznike.

“Nastavljamo saradnju sa Fondacijom Eliksir koja ima sluha za naše ideje i ustupa nam prostor za realizaciju naših projekata. Na ovoj radionici smo odlučile da se posvetimo prazničnim dekoracijama kao i pred svaki praznik. Danas smo napravile iskorak i otišle u stranu slatkog dela praznika. Rešile smo da deci pokažemo tradicionalna način izrade dekorativnih figura i ukrasa za torte i kolače koji se prave od slatke mase”, kaže Sandra Alavuk, članica Udruženja starih i umetničkih zanata „Mustre“.

Tajna recepta je, kaže Sandra Alavuk veoma jednostavna. Od sastojaka je potreban ratluk, šećer u prahu kao i prehrambene boje kako bi ukrasi bili zanimljivi i šareni.

Sve to je dovoljno začiniti dečijom maštom i ishod je zaista bio na sinoćnjoj radionici, koja je okupila oko 40 mališana, ukusan i lep.