Naslovna Društvo Negotinske mature obeležile kraj maja i početak juna

Negotinske mature obeležile kraj maja i početak juna

1644
0

I ove godine proleće je u znaku prvi put obučenih dugih haljina i prvog svečanog odela. Gradom su se šetali maturanti, oni pravi od kojih se očekuje zrelost u odlukama i oni mali koji ulaze u svet odraslih.

Foto: Saša Stojkić

Ponovo je negotinski trg, poslednjih dana maja i prvih junskih dana oživeo obojen muzikom, osmesima i dugim toaletama koje na poseban način obeležavaju ulazak u svet odraslih.

Šetnjom su nas maturanti ponovo vratili u neku našu mladost kada smo sa istom zebnjom prolazili negotinskom čuvenom kaldrmom ne sluteći gde će nas odvesti.

Sa ponosom, kako to najbolje umeju, u nove životne bitke ispratili su ih roditelji, čitave porodice, prijatelji sa željama da im se ispune snovi.

Foto: Saša Stojkić

Ispit zrelosti maturanti polažu na mnogo načina, ne samo znanjem već i svojim ponašanjem. Od njih se očekuje da svet  učine boljim, da ga promene, očiste, ulepšaju, donesu bolje odluke od onih koje smo mi donosili.

Negotinske mature na poseban način obeleže svaku generaciju uz obavezne trubače, prvo nespretno odigrano kolo na trgu na štiklama, rastanak od profesora, bezbrižnog detinjstva.

Foto: Saša Stojkić

I kada se haljine, svečana odela i kravate već sledećeg jutra, nakon maturske večeri, spakuju u ormane sećanja će oživeti mnogobrojne fotografije i komentari čija je haljina bila najlepša, da li je šminka bila odgovarajuća, a prve prave lokne na mestu.

U čekanju novog proleća i novih negotinskih maturanata, srećno generacijo 2021!