Naslovna Kultura Događaji Negotinske Majske svečanosti od 6. do 22.maja

Negotinske Majske svečanosti od 6. do 22.maja

819
0

Regionalnom planinarskom akcijom “Stazama rajačkog vinogorja”, koju zajednički organizuju Turistička organizacija opštine Negotin i Planinarsko društvo “Deli Jovan”, u nedelju, 6.maja u Negotinu počinju Majske svečanosti.

Tokom dve sedmice trajanja ove manifestacije, koju opština Negotin organizuje u spomen na 12.maj 1833. kada je Negotin, posle viševekovnog ropstva, oslobođen od turskog feudalizma i kada je započeta nova etapa uzdizanja i razvoja grada, Negotinci i njihovi gosti će, istakla je Tatjana Panić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu, turizam i informisanje, moći da uživaju u čak 30 programa, koncipiranih za sve uzraste i afinitete.

“Dom kulture će svoj deo programa na Majskim svečanostima početi programima amaterskog stvaralaštva, finalima SONG-a, završnicom „Susreta sela“, a zaokružiti 21.maja poetsko muzičkom večeri sa Ivanom Bosiljčićem“, rekao je Vladimir Radić, vršilac dužnosti direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“ na današnjoj konferenciji za novinare.

Muzej Krajine će tokom Majskih svečanosti učestvovati i na manifestaciji “Muzeji za 10” u okviru koje se obeležava Evropska noć muzeja.

“14. maja biće otvorena izložba „Tradicionalni murali Afrike“, autorke Nataše Njegovanović Ristić, višeg kustosa Muzeja afričke umetnosti iz Beograda, a 15. i 16. kreativna radionica za decu “Mini modeli za afričke murale”, dok ćemo 19. maja obeležiti Evropsku noć muzeja”, istakla je Sanja Radosavljević, muzejski pedagog.

U sredu, 9.maja Negotinci će na sto kvadrata stvarati od plastičnih čepova mozaik u centru grada, zahvaljujući Udruženju “Čepom do osmeha”.

“Želja nam je da pošaljemo poruku svim građanima da sakupljanjem čepova mogu da pomognu osobama sa invaliditetom, a da u isto vreme mogu da očiste prirodu i sačuvaju zdravu životnu sredinu”, rekla je Vanja Đurđević, koordinatorka Udruženja “Čepom do osmeha” u Negotinu.

Svoj doprinos obeležavanju Dana opštine Negotin daće i Istorijski arhiv koji će tokom Majskih svečanosti organizovati između ostalog i promociju 19. broja “Baštinika”, jedinstvenog istorijskog časopisa u Srbiji.

“Našim programima obeležavamo 185 godina od oslobođenja ovih krajeva od Turaka i 100 godina od završetka Velikog rata”, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotina.

Narodna biblioteka “Dositej Novaković” tradicionalno organizuje program “Škole svom gradu”, ovoga puta na Spasovdan, 17.maja.

“18.maja ćemo promovisati antologiju “Istok srpske poezije” koju je priredio Vlasta Mladenović”, istakao je Milorad Grbović, direktor Biblioteke.

Najznačajniji je svakako Međunarodni sajam meda i vina u organizaciji Turističke organizacije opštine Negotin, koji će biti održan 11. i 12. maja.

“Već sada za Sajam vlada veliko interesovanje. Prema prvim procenama učestvovaće 50 vinarija i isto toliko pčelara sa svojim proizvodima i ščelarskom opremom. Učestvovaće i 60 izlagača suvenira”, rekao je između ostalog Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije.

Majske svečanosti zajednički sa lokalnom samoupravom realizuju sve negotinske ustanove kulture, Turistička organizacija, osnovne i srednje škole, Udruženje „Čepom do osmeha“, Kancelarija za mlade, KUD ”Stevan Mokranjac”, kao i Udruženje planinara “Deli Jovan”.